Plafonul de 3.400 lei stabilit pentru indemnizatia de crestere a copilului va fi eliminat de la 1 ianuarie, sustine ministrul Muncii, Rovana Plumb, adaugand ca noua lege a salarizarii prevede un raport de 1/18 intre salariul minim al angajatilor fara studii superioare si cel al absolventilor de facultati.

Rovana Plumb a fost intrebata, marti, de jurnalisti, cand va fi eliminat plafonul indemnizatiei maternale, aceasta spunand ca din ianuarie 2016.

"Lucram la un pachet integrat de servicii pentru copii si, in cadrul lui, avem prevazuta eliminarea plafonului de 3.400 de lei", a spus ministrul Muncii.

De asemenea, Rovana Plumb a spus ca se lucreaza si la o noua lege a salarizarii, astfel incat sa fie eliminate anumite anomalii. De exemplu, odata cu cresterea prognozata a salariului minim, de 1.200 de lei, anul viitor, va fi depasit nivelul minim de salarizare a personalului cu studii superioare.

"Va urma, in perioada verii, un calendar clar care va fi stabilit cu ordonatorii principali de credite si cu partenerii sociali, in vederea adoptarii noii legi a salarizarii care stabileste foarte clar modul in care angajatii vor fi motivati in sistemul bugetar astfel incat sa se elimine ca urmare a cresterii salariului minim pe economie suprapunerea salariilor intre diferitele clase", a anuntat Plomb.

Ea a adaugat ca raportul dintre salariul minim si salariul minim pentru personalul cu studii superioare va fi 1/18.

In prezent, indemnizatia pentru cresterea copilului este de 85% din media veniturilor nete inregistrate in ultimele 12 luni. Cuantumul ei nu poate insa depasi 3.400 de lei, in cazul celor care opteaza pentru un concediu de un an de cresterea copilului, respectiv 1.200 de lei, in cazul unui concediu de doi ani.

Parintii au posibilitatea sa opteze pentru un concediu de doi ani pentru cresterea copilului, dar cu o indemnizatie maxima plafonata la 1.200 lei sau pentru un concediu de un an, cu o indemnizatie maxima de 3.400 de lei si cu o prima lunara de 500 de lei pentru intregul interval de pana la 24 de luni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri