Omul de afaceri Horia Simu, fostii membri ai Comisiei pentru despagubiri din ANRP Ingrid Zaarour, Theodor Nicolescu, Mihnea Iuoras si Ionela Nicolescu, alaturi de expertul evaluator Florin Hanu, sunt urmariti penal de DNA in dosarul privind retrocedarea unui teren supraevaluat cu 55 mil. euro.

Omul de afaceri Horia Simu va fi prezentat, vineri, Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva, dupa ce a fost retinut de DNA, joi noapte, in dosarul privind retrocedarea ilegala a unui teren din Bucuresti, supraevaluat cu peste 55 milioane de euro, scrie Mediafax.

Procurorii DNA au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, a lui Horia Simu, cu privire la savarsirea infractiunii de complicitate la infractiunea de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, anunta parchetul.

De asemenea, in cauza, procurorii au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de Ingrid Zaarour, Theodor Catalin Nicolescu, Mihnea Remus Iuoras si Ionela Mihaela Nicolescu (fosta Barbulescu), presedinte, vicepresedinte respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), la data faptei, sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

In cauza, mai este urmarit penal si Florin Alexandru Hanu, expert evaluator, sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.
Potrivit anchetatorilor, in cursul lunii ianuarie 2015, ANRP a sesizat Directia Nationala Anticoruptie cu privire la faptul ca, in perioada 2008 - 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despagubiri conform Legii nr. 247/2005 nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor.

Concret, la data de 28 februarie 2008, Ingrid Zaarour, Theodor Catalin Nicolescu, Mihnea Remus Iuoras, Ionela Mihaela Nicolescu (fosta Barbulescu) si alte persoane - membri ai comisiei - au aprobat un raport de evaluare, intocmit de expertul evaluator Hanu Florin Alexandru, corespunzator dosarului de despagubire nr. 38386/CC/2007, prin exercitarea abuziva a atributiunilor de serviciu, cu incalcarea dispozitiilor Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, a Regulamentului de Organizare si Functionare al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, a Deciziei nr. 2 din 28.02.2006 a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor privind ordinea de solutionare a dosarelor inregistrate la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor si, implicit, a Standardelor Internationale de Evaluare.

In cuprinsul raportului intocmit cu nerespectarea standardelor si legislatiei mentionate mai sus, valoarea totala la care a fost evaluat imobilul supus despagubirii (teren in suprafata de 97.509 metri patrati situat in Bucuresti, in zona cartierului Militari), s-a ridicat, conform expertului evaluator, la suma de 128.276.015 euro (1315, 53 euro/mp) echivalentul a 466.770.763 lei, prin supraevaluarea acestuia cu 55.144.265 euro, echivalentul a 200.658.951 lei, prejudiciind bugetul de stat cu aceasta suma, si facilitand obtinerea unor foloase patrimoniale necuvenite de catre inculpatul Simu Horia, in acelasi cuantum.

Procurorii mai spun ca Horia Simu a sprijinit si inlesnit nerespectarea prevederilor legale de catre presedintele, vicepresedintele si membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, prin depunerea la dosarul de despagubire a mai multor documente prin care s-au justificat necorespunzator realitatii o stare de sanatate precara si o identificare gresita a terenului in scopul acreditarii ideii de "imposibilitate de restituire in natura" si de "urgenta" in solutionarea dosarului.

Acest lucru a asigurat un cadru aparent legal procedurii de despagubire si impreuna cu acceptul sau dat supraevaluarii facute de inculpatul Hanu Alexandru Florin, au creat membrilor Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor premisele necesare aprobarii raportului de evaluare, intocmit in conditii nelegale.
In cauza, procurorii anticoruptie au dispus masura controlului judiciar pe o durata de 60 de zile fata de Ionela Mihaela Nicolescu (fosta Barbulescu).

In cauza, se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.Procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii. Theodor Catalin Nicolescu, Mihnea Remus Iuoras si Florin Alexandru Hanu au fost trimisi in judecata in stare de arest preventiv, alaturi de Zaarour Ingrid sub control judiciar, la data de 9 aprilie 2015, pentru fapte asemanatoare.

In dosarul ANRP, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus, la 9 aprilie, trimiterea in judecata a opt persoane care, la data faptelor, faceau parte din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, din cadrul ANRP, precum si a patru inculpati care aveau calitatea de experti evaluatori autorizati.

Astfel, in fata instantei vor ajunge fostii deputati Marko Attila si Theodor Nicolescu, fostul presedinte al ANI Horia Georgescu, Ingrid Zaarour, Mihnea-Remus Iuoras, Ingrid-Luciana Popa-Mocanu, Remus-Virgil Baciu si Constantin-Catalin Canangiu. De asemenea, au fost trimisi in judecata si expertii evaluatori Gheorghe Visoiu, Alexandru-Florin Hanu, Neculai Nistor si Dorin-Cornel Drula.

"Prin actiunile sau inactiunile lor intentionate, cei 12 inculpati din prezenta cauza au produs un prejudiciu bugetului statului roman in cuantum de 84.588.304 euro", conform anchetatorilor.
Dosarul a fost mutat de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) la Curtea de Apel Bucuresti dupa ce Catalin Theodor Nicolescu si Marko Attila-Gabor au demisionat din Parlament.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri