Primarul orasului Eforie, Ovidiu Brailoiu, a primit o noua recomandare de la Avocatul Poporului, privind evacuarea, fara solutii alternative de relocare, a unui numar de aproximativ 30 de tigani.

Recomandarea are in vedere recurgerea de catre autoritatile locale din Eforie la evacuarea, fara solutii alternative de relocare, a unui numar de aproximativ 30 de tigani, in prezent cu domiciliul intr-un fost internat din str. Mihai Viteazul nr. 80, se arata intr-un comunicat al Avocatului Poporului, scrie Mediafax.

Actuala recomandare vine dupa o noua ancheta efectuata de catre Avocatul Poporului, prin expertii din cadrul Biroului Teritorial Constanta, in urma petitiei adresate institutiei de organizatia Amnesty International (in 30 aprilie 2015).

Avocatul Poporului a constatat ca "autoritatea locala din orasul Eforie procedeaza pentru a doua oara la o evacuare fortata pentru aceeasi categorie de cetateni", incalcand art. 16 si art. 47 din Constitutia Romaniei privind egalitatea in drepturi si dreptul la un nivel de trai decent si obligatiile internationale asumate de Romania in materie de locuinte.

In plus, in urma anchetei s-a constatat ca Primaria Orasului Eforie nu a respectat prevederile art. 26, din capitolul II, partea 1 din Normele Metodologice din 2000 de punere in aplicare a Legii locuintei nr.114/1996 si nu a prevazut in bugetul local fonduri pentru construirea de noi locuinte sociale sau pentru achizitionarea de locuinte de necesitate.

Citeste si:
Avocatul Poporului, solicitat sa conteste Taxa Oxigen, impusa de PMB
APADOR-CH cere Avocatului...

In recomandare s-a solicitat primarului orasului Eforie sa ia masuri de relocare pentru familiile care au fost evacuate, asigurandu-le un adapost de baza/locuinta adecvat, sa ia masurile necesare in colaborare cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Constanta, astfel incat sa fie respectate drepturile copiilor proveniti din familiile care au fost evacuate, sa prevada fonduri in bugetul local pentru construirea de noi locuinte sociale si achizitionarea de locuinte de necesitate si sa reia proiectele in vederea accesarii de fonduri europene pentru construirea de locuinte sociale sau sa atraga fonduri din alte surse in conditiile legii.

Avocatul Poporului a cerut Primarului Orasului Eforie sa informeze institutia in privinta masurilor luate.
Aproximativ 80 de persoane de etnie roma au fost evacuate in ultima saptamana a lunii septembrie de pe un teren de langa Eforie Sud, unde stateau ilegal in locuinte improvizate.

Primarul orasului Eforie, Ovidiu Brailoiu, declara atunci, ca actiunea a fost una legala pentru ca persoanele respective ocupau acel teren abuziv de mai multi ani, pentru un numar de 20 de persoane dintre cele evacuate, primaria anuntand ca va cauta adaposturi temporare. Treizeci de persoane au fost cazate in fostul internat al liceului din Eforie, insa autoritatile locale i-au evacuat apoi si de-acolo.

Citeste si:
Chirica: Recomand tututor celor care cred in democratie sa vina la vot
Alegeri prezidentiale 2019:...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Firea exclude sa candideze la sefia PSD