Concediul parternal ar putea fi prelungit la zece zile si acordat in primele doua luni de la nasterea copilului, potrivit unui proiect de lege initiat de unsprezece senatori ai PNL si un senator independent.

Potrivit proiectului de lege, concediul parternal se acorda, la cerere, in primele doua luni de la nasterea copilului si este de zece zile lucratoare. Legislatia actuala referitoare la concediul paternal prevede concediu de cinci zile lucratoare si se acorda in primele opt saptamani de la nasterea copilului, potrivit Mediafax.

"Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste integral din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective", potrivit proiectului de lege.
Schimbarea legislatiei referitoare la concediul paternal este motivata de importanta si contextul in care "toate actele de natura administrativa legate de nasterea copilului si inregistrarea sa legala necesita o anumita perioada de timp alocat, fapt pentru care respectivul tata trebuie sa-si ia concediu". Initiatorii proiectului considera ca rezolvarea actelor administrative poate dura mai mult de cinci zile, iar "nerezolvarea acestora atrage dupa sine posibilitatea unor pierderi de natura financiara sau juridica pentru beneficiari".

De asemenea, terminologia din legislatia actuala, de "primele opt saptamani", nu este relevanta, considera initiatorii, iar in unele cazuri, rezolvarea acestor acte poate dura pana la doua luni, "tinand cont de aparatul birocratic institutional care rezolva in mod variat o serie de cereri". Senatul este prima Camera sesizata, iar Camera Deputatilor este for decizional.

Citeste si:
Proiect: Alerte cu disparitiile de copii, trimise prin SMS romanilor
Proiect: Alerte privind...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
ISMB: Trei gradinite au solicitat decalarea inceputului de an scolar