Absolventii de liceu sunt in faza in care este necesar sa isi pregateasca o strategie de cariera, iar parintii este bine sa le fie alaturi, insa nu trebuie sa ii influenteze, intrucat acest lucru nu va genera decat esec, potrivit psihologului Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.

Absolventii clasei a 12-a fie ca au promovat sau nu examenul de bacalaureat trebuie sa-si pregateasca atent o strategie pentru viitorul apropiat si cel indepartat.

Cei care nu au luat bacalaureatul au de ales intre a se pregati mai bine si a mai incerca inca o data sau sa inceapa deja cariera, iar elevii care au trecut de ”examenul maturitatii” au de luat o decizie foarte importanta, de care depinde o mare parte din viata lor profesionala, respectiv cum sa-si aleaga specializarea la facultate, astfel incat aceasta sa ii reprezinte cel mai bine dorintele si aptitudinile.

In opinia specialistului Maria Verdi, tanarul este suficient de matur incat sa constientizeze ce isi doreste, ce ii place si cariera care i se potriveste cel mai bine.

“Daca parintii impun copiilor o facultate, iar acesta nu se regaseste in acel domeniu, risca sa inceapa acea facultate, s-o abandoneze pe parcurs, s-o termine, dar sa nu profeseze sau, in cea mai nefericita situatie, sa lucreze in acel domeniu, dar sa traiasca esec dupa esec. Regasim aici multi licentiati de facultati care nu lucreaza sau nu evolueaza in acel domeniu. Pentru a cunoaste succesul in cariera, este corect sa lasam copilul sa urmeze calea unde poate fi creativ, unde invata si lucreaza cu placere ca si cum s-ar odihni. Veti fi uimiti de rezultate”, a declarat psihologul Maria Verdi.

In acelasi timp, Verdi considera ca visele unui tanar in ceea ce priveste specializarea la facultate sau, mai departe, cariera, apar de mici, iar un copil isi construieste, in tot acest timp, un intreg sistem de valori care il indreapta catre o specializare sau alta.

“Admiram pe cineva bun intr-un domeniu, ne dorim sa fim ca el. Fiecare copil are un personaj preferat, un model in viata. Unele modele sunt preluate din relatia parentala, alte modele de la personaje ce si-au pus amprenta in viata copilului. Asa se structureaza scenariul personal de viata. Personajele preferate din primii ani de viata devin modelele noastre de mai tarziu. Nu intamplator, copii urmeaza cariera unui parinte sau a unei persoane influente. In alte situatii, cand copilul nu a perceput siguranta, iubire in relatia parentala, nu doreste sa continue pe aceeasi cale. Cand copilul si-a asteptat parintele acasa, iar el statea multe ore la job, in mintea lui, locul de munca al parintelui devine concurentul lui. Va evita acea meserie”, afirma Verdi.

De multe ori, cei care pica la BAC, nu o fac pentru ca sunt slabi, ci pentru ca din punct de vedere emotional nu au stiut sa gestioneze acel moment

De regula, potrivit acesteia, orice esec din viata unui adolescent este ridicat de acesta la nivel de drama absoluta, cu atat mai mult daca acel esec are legatura cu examenul de bacalaureat sau admiterea la facultate.

„Increderea in sine dispare, nu este o situatie fericita. Dincolo de aceasta realitate, stim ca pe moment nu putem face nimic. Urmeaza o perioada in care elevul are nevoie sa se regaseasca pe sine. Are nevoie de suport emotional, are nevoie de incredere, de ascultare. Un elev bun va ajunge cu siguranta la locul potrivit. Daca nu a fost acum, va fi sigur data viitoare. Alaturi de cei dragi, familie, prieteni, isi va regasi echilibrul”, considera psihologul Maria Verdi.

Totodata, specialistul afirma ca, de cele mai multe ori, un elev foarte bun, nu a picat examenul pentru ca are un IQ mic, ci pentru ca din punct de vedere emotional nu a reusit sa gestioneze acel moment. Ca o posibila solutie de gasire a echilibrului si castigare a increderii in sine, psihologul ii sfatuieste pe tinerii care nu au reusit sa treaca de “examenul maturitatii”, sa participe la grupuri de dezvoltare personala si terapie individuala. Totodata, pentru urmatorul an de examinare, sfatuieste psihologul, elevul urmeaza sa-si stabileasca o strategie de invatare si control emotional.

La prima sesiune a examenului de bacalaureat s-au prezentat 159.715 absolventi de liceu si au promovat, dupa solutionarea contestatiilor, 108.436 (67,9%) de candidati.

Sursa foto: Eleva cu carti, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri