17 Iulie 2015

Tinerii se viseaza economisti: au stat ore in sir la coada pentru un loc la ASE



Aproape 5.000 de tineri s-au inscris, in mai putin de trei zile, la ASE, unii dupa o coada de peste cinci ore, cu speranta ca in viitor vor deveni managerii propriilor companii sau contabili cu bani multi, desi rezultatele la bacalaureat nu i-ar propulsa chiar in topul celor mai buni.

Mii de tineri, care viseaza deja la o carierta stralucita in domeniul economic si de business din Romania, pentru inceput, au luat cu asalt facultatile ASE inca din prima zi a inscrierilor, asa ca, miercuri la pranz, erau deja inscrisi aproape 5.000 de candidati, iar holurile, inca pline, i-au obligat pe organizatori sa prelungesca inscrierile, scrie Mediafax.

"Am venit cu prietena mea", povesteste un tanar ascuns la umbra de caldura dogoritoare. "Sta la coada de peste trei ore. Dar, mi-a trimis la SMS, zice ca aproape a ajuns. Se inscrie la Cibernetica. Este cea mai mare concurenta. Dar ieri s-a stat chiar si cinci ore", mai spune tanarul.

"Pentru o universitate care se promoveaza pe site cu sloganul «cea mai buna universitate economica si de business din Romania» sau «ASE, liderul invatamantului economic si de business din Romania», tinerii ar trebui sa stie ca fara obisnuinta de a muncii serios nu vor putea rezista exigentelor universitatii", spune o mamica in asteptarea fiicei ei.

De fapt, copila se va inscrie la trei facultati, sa fie sigura ca va intra la una dintre ele, medicina veterinara fiind prima optiune, urmata de contabilitate si inginerie medicala.

"La ASE se inscrie la Finante-Banci sa fie macar atarnata undeva. Dar la anul, va incerca din nou la medicina veterinara, pentru ca de mica isi doreste sa aiba grija de orice vietate. La fel de tentanta este si ingineria medicala de la Univeristatea Politehnica, pentru ca ar putea lucra in cercetare", mai spune mama.

O tanara spune ca se va face manager, desi i-ar placea sa fie contabila.

"Manger sigur vor fi, daca oi putea mai deparete sa ma fac contabila, Doamne ajuta! As vrea sa conduc firma mea. Pentru inceput nu stiu ce profil sa aiba firma, voi vedea in facultate. Ma inscriu si la Relatii economice internationale, tot pe economie. Am facut practica intr-o firma de contabilitate, am inregistrat eu, imi placea foarte mult. De mica mi-a placut sa umblu cu hartii foarte multe. Imi place sa invart teancul de hartii sa umblu prin ele, sa le asez. Acum sunt programe de contabilitate. Am terminat liceu tehnologic cu 7,51, cam putin, dar am muncit in perioada liceului. Sunt foarte mandra ca am luat bacul", a mai spus tanara.

O alta mamica povesteste ca la fiica ei in clasa au luat bacul doar 10 din 34 de elevi.

"A fost o lecuta bataie de joc si, daca nu o pregateam in particular, nu ar fi luat bacul. Profesorii nu isi mai dau silinta, ca pe vremuri, multi lipsesc de la ore cu zilele. Dar asta este. Eu am fost putin spartana cu fiica mea, dar ce sa fac? Anul trecut pe toata durata simularii bacalaureatului, profesorii au lipsit pe capete. De multe ori, profesorii intarzie, unii si 10 minute. Pai, in zece minute cate se pot face la clasa", mai spune mama in asteptarea fetei.

O alta tanara se inscrie la mai multe specializari: Cibernetica, Statistica si previziune economica si Informatica economica. A iesit sa se mai aerisesca putin, pentru ca in interior este prea cald.

"Trebuie sa intru la Cibernetica sa pot lucra in companii mari. Apoi plec din tara direct in America, asa imi doresc. Mananc cartea daca e nevoie, numai sa plec", mai spune tanara care face dovada unei pregatiri temeinice, absolvind liceul cu 9,50 si bacalaureatul cu 9,76.

Cea mai mare concurenta din ASE este de departe la Cibernetica economica - aproape patru candidati pe loc inscrisi in primele doua zile. Informatica economica este si ea in topul preferintelor cu peste trei candidati pe loc.

Candidatii pot face cate optiuni vor, dar pot urma pe banii statului o singura facultate.

Potrivit statisticilor ASE, in primele doua zile de inscrieri erau deja 3.397 de candidati cu 13.688 de optiuni. Pana miercuri la pranz numarul inscrisilor ajunsese la 5.000.



Citeste si