Un numar de 8,8 milioane de metri cubi de padure se taie ilegal, anual, in Romania, motiv pentru care de la 1 septembrie va incepe sa functioneze Garda Forestiera, potrivit unui anunt facut joi, la Deva, de catre ministrul Mediului, Apelor si Padurilor - Gratiela Gavrilesc, potrivit acestia prejudiciul creat ajungand sa se ridice la 1,5 miliarde de lei, transmite Mediafax.

"In Romania se taie ilegal, anual, 8,8 milioane de metri cubi de padure. (...) Este o problema de interes national, o problema de securitate nationala. In acest sens am facut toate demersurile ca aceste taieri ilegale sa nu mai fie facute", a spus ministrul Mediului.

Ministrul Mediului a mai spus ca, prin implementarea Radarului Padurilor, transportul de masa lemnoasa taiata ilegal a scazut cu aproximativ 30 la suta, conform unui bilant realizat la patru luni dupa aplicarea acestui nou concept.
In ceea ce priveste Garda Forestiera, ministrul a adaugat ca aceasta s-a format prin transformarea fostelor Inspectorate Tehnice Silvice Teritoriale si urmeaza sa isi inceapa activitatea la 1 septembrie, imediat ce grila de personal va fi aprobata de Agentia Nationala a Functionarilor Publici.

"Comisarii Garzii Forestiere vor fi extrem de vigilenti deoarece criteriile lor de selectie vor fi extrem de dure. Vor avea parte si de un test de integritate. I-am avertizat ca atat timp cat remuneratia este la nivel de ANAF si pretentiile populatiei sunt extrem de mari in ceea ce priveste aceasta institutie, au toate facilitatile create, deci, ca atare, vor trebui sa-si faca munca in slujba cetateanului si sa apere aceasta avutie extrem de importanta", a mai spus ministrul Mediului.

Cele noua comisariate de regim silvic si vanatoare se vor transorma in noua Garzi Forestiere, noile structuri urmand sa preia personalul si patrimoniul comisariatelor, cu posibilitatea suplimentarii posturilor, se arata intr-o ordonanta de urgenta aprobata, in 30 iunie, de Guvern.

Garzile Forestiere vor prelua de la fostele comisariate de regim silvic si cinegetic patrimoniul, posturile, personalul si prevederile bugetare, pe baza protocoalelor de predare-primire.

Numarul de posturi ale noilor structuri va fi de 617, din care 545 posturi de personal silvic cu atributii de control si implementare si 72 de posturi de personal cu atributii auxiliare domeniului, dintre care 18 pentru persoane cu pregatire juridica, 18 pentru persoane cu pregatire economica si 36 pentru cei cu specialiazare in resurse umane, achizitii, investitii si administrativ.

Potrivit Guvernului, in prezent exista doar 399 de persoane cu atributii de control si implementare si 58 de persoane care lucreaza ca personal auxiliar, iar prin aceste masuri suprafata de fond forestier care revenea pentru control unei persoane se reduce de la 16.403 hectare la aproximativ 12.000 de hectare.

La nivel teritorial vor exista noua Garzi Forestiere, iar numarul minim de posturi pentru o Garda va fi de 40.
Principalele atributii ale Garzilor Forestiere sunt: monitorizarea, implementarea si controlul aplicarii regimului silvic in fondul forestier national si in vegetatia forestiera de pe terenurile din afara fondului forestier national; monitorizarea, implementarea si controlul aplicarii regimului cinegetic in fondul cinegetic national; monitorizarea si controlul trasabilitatii materialelor lemnoase, conform prevederilor legale in vigoare.

Executivul sustinea ca noile masuri vor avea ca rezultat reducerea masiva a taierilor ilegale de lemn.
Din datele puse la dispozitie de catre Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice Bucuresti - Serviciul Inventarul Forestier National, volumul de lemn recoltat in perioada 2008-2014 din paduri este estimat la o medie de 26,69 milioane de metri cubi pe an.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, volumul autorizat si recoltat in perioada 2008-2014 este de aproximativ 17,9 milioane de metri cubi pe an.

Diferenta de masa lemnoasa intre cantitatea raportata de Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice - Serviciul Inventarul Forestier National si cea recoltata in mod legal se presupune a fi recoltata ilegal.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri