Peste 300 de kilograme de heroina, cu o valoare de piata de aproximativ 40 de milioane de euro, au fost capturate in cursul zilei de marti, dupa ce doua tiruri, care transportau paleti din rumegus, au fost oprite concomitent, unul la punctul de trecere a frontierei din Satu Mare, iar al doilea la Bistrita, transmite Mediafax.

Procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), Daniel Horodniceanu, a declarat ca cele 333 de kilograme de heroina reprezinta cea mai mare captura de acest gen dupa 1990.

In cele doua tiruri a fost gasita cantitatea totala de 333 de kilograme de heroina, cu o puritate de 60-65 la suta, cu o valoare totala de opt milioane de euro, insa, odata ajunsa pe piata neagra, impartita in doze, si vanduta consumatorilor, pretul stupefiantelor ar fi crescut de cinci ori si ar fi ajuns la o valoare finala de aproximativ 40 de milioane de euro. In mod obisnuit, puritatea heroinei care ajunge la consumator este de aproximativ 10-15 la suta.

Directorul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate din Politia Romana, comisarul sef Claudiu Cucu, a spus ca gruparea de traficanti era monitorizata de patru ani, drogurile proveneau din Afganistan si aveau ca destinatie Olanda de unde o parte era exportata in alte tari europene.

Operatiunea a avut numele de cod "sageata verde", iar politistii si procurorii DIICOT au colaborat si cu autoritatile din Turcia si Ucraina.

Potrivit unor surse juridicare, gruparea de traficanti era coordonata in Romania de cetateanul turc Yigit Hakan, care era sprijinit de doi conationali, Sincar Husein si Iokman Omer, si de romanii George Solomon Saman si Liviu Binga.

In perioada in care gruparea de traficanti a fost monitorizata, politistii de la combaterea criminalitatii organizate au constatat ca acestia aduceau drogurile sub paravanul firmei de transport Unitrafic SRL, cu sediul in Ramnicu Valcea.

Prin intermediul firmei de transport, traficantii au facut, din 2011, mai multe transporturi, traficantii folosind o ruta noua, prin Caucaz, acestea tranzitand intre altele Turcia, Rusia si Ucraina. La un transport, reprezentantii firmei castigau 1.000 de euro pentru fiecare kilogram de heroina.

Drogurile erau ascunse in rezervorul suplimentar al tirurilor, dupa ce erau initial imbibate cu piper si ardei iute, pentru a nu putea fi detectate de caini. Intr-un rezervor incapeau, conform politistilor, aproximativ 340 de pachete, care cantareau in jur de 500 de grame fiecare.

Anchetatorii au ridicat si au dus la audieri 11 persoane, patru dintre acestia fiind ulterior retinuti. Cei patru suspecti, doi turci si doi romani, au fost prezentati miercuri magistratilor Tribunalului Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva.

Pentru anihilarea retelei de trafic de droguri au fost angrenati peste o suta de politisti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri