Cei peste 250 de protestatari de la Termocentrala Mintia au blocat pentru cateva minute DN 7, intre Deva si Arad, traversand strada pe trecerea de pietoni din apropiere, suparati ca administratia CEH si conducerea Prefecturii Hunedoara nu au fost receptive la cerintele lor.

Potrivit vicepresedintelui Sindicatului Muntele, Cristian Istoc, salariatii CEH au blocat pentru cateva minute DN 7, intre Deva si Arad, in dreptul Termocentralei Mintia, traversand strada pe trecerea de pietoni din apropiere, transmite corespondentul Mediafax.

"Vrem doar sa atragem atentia asupra unei probleme grave", a spus liderul sindical.

In cele cateva minute in care DN 7 a fost blocat de catre protestatari s-au format cozi de masini pe ambele sensuri pe o distranta de peste 200 de metri. Potrivit vicepresedintelui Sindicatului Muntele, salariatii Complexului Energetic Hunedoara risca sa piarda 20% din totalul veniturilor daca s-ar semna noul contract colectiv de munca pe unitate in varianta dorita de administratia companiei. Pe de alta parte, daca nu se semneaza un contract colectiv de munca, pana in 1 august, angajatii vor mai beneficia doar de drepturile negociate prin contractul individual de munca.

"Nu putem accepta reduceri ale veniturilor salariatilor. Ramanerea pe contractul individual de munca inseamna pierderea tuturor facilitatilor cuprinse in contractul colectiv de munca, cum ar fi ajutorul de inmormantare, transportul la locul de munca, tichetele de masa", a mai spus liderul sindical.

Acesta a adaugat ca veniturile CEH sunt din ce in ce mai mici si au ajuns la un nivel care nu acopera nici cheltuiala "cu munca vie", iar in aceste conditii sunt intarzieri de doua saptamani la acordarea tichetelor de masa, iar plata avansurilor la salariul pe luna iulie este incerta.

"Singura noastra cerere este sa se prelungeasca contractul colectiv de munca in forma actuala, adica sa nu fie reduse drepturile salariale ale muncitorilor. Conducerea CEH are salarii foarte mari, iar noi, sindicatul, nu mai putem accepta sa le mai fie taiati din bani muncitorilor", a declarat Istoc.

Acesta sustine ca administratia CEH, care se afla la Petrosani, a anuntat ca il mandateaza pe directorul de Sucursala, Nicolae Codreanu, sa o reprezinte la intanirea cu sindicalistii. Istoc a spus ca nici de la Prefectura Hunedoara nu a vreun reprezentant la Mintia, institutia motivand cu lipsa unei cereri din partea Sindicatului Muntele de convocare a Comisiei de Dialog Social.

"Nu am facut nicio cerere deoarece Comisia de Dialog Social s-ar fi convocat la o data ulterioara, iar noi aveam nevoie de un raspuns acum", a mai spus Istoc.

La ora transmiterii acestei stiri, angajatii Termocentralei Mintia continua protestul in curtea unitatii. Cei peste 250 de angajati ai Termocentralei Mintia au declansat, joi dimineata, un protest spontan in fata sediului, principala revendicare fiind pastrarea drepturilor prin viitorul contract de munca, in aceste zile avand loc negocieri in acest sens intre reprezentantii sindicali si administratia Complexului Energetic Hunedoara.

"La protest participa peste 250 de salarati din schimburile I si III, dar si oamenii care au venit din timpul liber. Principala nemultumire este ca administratia doreste sa reduca din drepturile salariatilor la negocierile pentru noul contract colectiv de munca", declara vicepresedintele Sindicatului Muntele, Cristian Istoc.
Liderul sindical mai spunea ca angajatii Termocentralei Mintia asigura permanenta, astfel ca protestul declansat nu afecteaza procesul de productie. Actualul contract colectiv de munca (CCM) de la CEH va expira pe 1 august, iar administratia CEH si Sindicatul Muntele nu au ajuns inca la un consens referitor la un nou contract.

Cristian Istoc preciza ca administratia CEH invoca faptul ca nu sunt bani pentru mentinerea facilitatilor prevazute in contractul colectiv de munca de anul trecut. Daca nu se incheie un nou CCM pana la 1 august, atunci salariatii vor beneficia numai de drepturile prevazute in contractul individual de munca, ce prevede doar salariul negociat si sporurile, fara alte beneficii cum ar fi, de exemplu, primele sau transportul gratuit.

Protestatarii au cerut o intalnire intre liderii sindicali si cu directorul CEH, Viorel Stancu, la care sa participe si prefectul judetului Hunedoara, Sorin Adrian Vasilescu.

Peste 200 de angajati ai Complexului Energetic Hunedoara au protestat si in luna mai, in curtea Termocentralei Mintia, fata de neacordarea ajutorului de stat de 167 milioane de lei, printre revendicari fiind si crearea unei strategii energetice care sa cuprinda termocentralele Mintia si Paroseni.

Complexul Energetic Hunedoara, cu sediul la Petrosani, judetul Hunedoara, detine o cota de piata de aproximativ 5% din productia de energie electrica din Romania si are aproximativ 6.500 de angajati.

Sursa foto: E.ON

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri