Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a alocat peste 2,7 milioane de lei, din fondul de rezerva bugetara, pentru finalizarea si amplasarea monumentului "Aripi" in Piata Presei.

Proiectul aprobat de CGMB prevede suplimentarea bugetului Administratiei Monumentelor si Patrimoniului Turistic cu suma de 2.740.000 de lei din fondul de rezerva bugetara la dispozitia autoritatilor locale, scrie Mediafax.

In documentul se arata ca suma a fost alocata pentru continuarea si finalizarea monumentului "Aripi", fiind necesari inca 740.000 de lei, dar si pentru lucrari de amplasare a monumentului, costurile ridicandu-se la 2.000.000 de lei.
In expunerea de motive se arata ca, anterior, pentru acest proiect s-au mai alocat 16.671.000 de lei din fondul de rezerva bugetara la dispozitia CGMB, iar in luna mai, Admnistratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic a trimis o scrisoare prin care a solicitat alocarea de urgenta a inca 2.740.000 de lei.

Initial, consilierii grupului PNL au sustinut ca fondul de rezerva are destinatie speciala si nu a fost creat pentru a rezolva probleme care nu au fost tratate cum trebuie in buget, aratand ca acesti bani ar trebui utilizati in caz de calamitati sau alte situatii de urgenta. Ulterior, acestia au spus ca, in mod exceptional, monumentul ar trebui finalizat, din respect pentru eroii Revolutiei din 1989.

"Aripi", un monument dedicat rezistentei anticomuniste realizat de artistul Mihai Buculei si care cantareste 130 de tone, va fi instalat, in toamna, in Piata Presei Libere, pe locul fostei statui a lui Lenin, declara, in 9 iulie, pentru MEDIAFAX, Traian Radu Negrei, directorul Administratiei Monumentelor si Patrimoniului Turistic din Primaria Municipiului Bucuresti.

Proiectul monumentului "Aripi" a fost demarat in anul 2003, printr-o Hotarare de Guvern. Realizarea lui a durat foarte mult atat din ratiuni financiare, cat mai ales din cauza aspectelor tehnice implicate de un proiect de o asemenea anvergura, a spus atunci Traian Radu Negrei. Potrivit acestuia, macheta pe care a facut-o artistul Mihai Buculei pentru monumentul "Aripi" a fost transpusa nu prin marire, ci facadu-i-se "pas cu pas calcul de rezistenta si stabilitate".

In ceea ce priveste partea financiara a acestui proiect, Traian Radu Negrei a spus ca "bugetul total pentru monument este de 9 milioane de lei, plus TVA", precizand ca acesta este intregul buget de cand a pornit proiectul in 2003, printr-o Hotarare de Guvern. Totodata, pentru lucrarile de amplasare, transport si montare in Piata Presei Libere, bugetul este de 4,2 milioane de lei, cu TVA inclus.

Aripile monumentului dedicat rezistentei anticomuniste cantaresc 130 de tone, au o inaltime de 28 de metri si se vor inalta simbolic in Piata Presei Libere, in locul unde a fost amplasata in timpul dictaturii comuniste statuia lui Vladimir Ilici Lenin.

Sculptorul Mihai Buculei, al carui tata a fost detinut politic la Aiud, spune ca impresia lasata de acest monument va fi aceea ca ariplile se desprind de pamant. "Imaginati-va un tumul de granit, cu iarba in jur, taiat la 45 de grade. Impresia este ca aripile se desprind de pamant", a explicat Buculei.

Dimensiunile si greutatea monumentului au obligat echipa de arhitecti coordonata de Alexandru Beldiman sa recurga la solutii ingenioase si cele mai moderne tehnologii in domeniu. Proiectul de amplasare a "Aripilor" prevede executarea unei platforme sinusoidale, in spatele careia se inalta tumulul de granit, iar in fata acesteia este prevazut un spatiu pietonal acoperit de granitul rosu, care, ca o ironie a istoriei, a fost recuperat din soclul statuii lui Lenin.
Executantul a estimat ca cele trei aripi vor fi receptionate la 15 august, urmand a fi transportate pe un dispozitiv in jurul datei de 10 septembrie (perioada estimata pentru obtinerea aprobarilor de transport). Din cauza dimensiunilor agabaritice (latimea unei aripi este de 9 metri), pe traseul de la Ploiesti pana la montajul in situ, este necesar a se demonta opt obstacole. Transportul se va efectua pe trailere, in coloana si va fi asigurat de catre SC Felbermayr SRL.

Initiativa construirii unui monument inchinat rezistentei anticomuniste a apartinut Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, care a solicitat in 1997 sprijinul presedintelui Romaniei. In cei 18 ani scursi de la demararea acestui proiect grandios, Fundatia Romana pentru Democratie, condusa de Emil Constantinescu, a sustinut fiecare demers si fiecare etapa legata de finalizarea monumentului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri