Iulian Mincu a fost senator si ministru al Sanatatii, intre 1992 si 1996, iar intre 2000 si 2004 a fost deputat. S-a nascut la 21 mai 1927 in localitate Olteni (Lucieni, Dambovita), iar in 1953 a absolvit Facultatea de Medicina din Bucuresti. Apoi fost licentiat si in chimie-biochimie. De asemenea, Iulian Mincu a primit titlul de doctor docent in stiinte medicale, potrivit Mediafax.

Fostul ministru al Sanatatii a fost fondatorul Institutului National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „N.C. Paulescu" si presedinte al Societatii de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. Mincu a fost membru al Academiei de Stiinte Medicale din Romania, al Academiei de Stiinte din New York, al Academiei de Arte, Cultura si Istorie din Sao Paulo, Brazilia si cetatean de onoare al orasului Louisville (Kentucky, SUA). 

Despre fostul ministru al Sanatatii s-a spus mult timp ca ar fi fost medicul lui Nicolae Ceausescu, fapt pe care l-a negat. Profesorul Iulian Mincu a fost decorat cu Ordinul "Meritul Sanitar", de catre fostul presedinte Ion Iliescu.

Potrivit decretului semnat de presedintele Romaniei in data de 15 decembrie 2004, fostului ministru al Sanatatii i-a fost conferit Ordinul "Meritul Sanitar", in grad de Mare Ofiter.
Distinctia i-a fost decernata lui Iulian Mincu in baza prevederilor legale si "pentru contributia deosebita in cercetarea si practica medicala, pentru serviciile aduse la imbunatatirea starii de sanatate a populatiei, pentru priceperea, grija si devotamentul aratate in ingrijirea bolnavilor", se arata in decret. Autorul primei legi a sanatatii, profesorul Iulian Mincu a continuat sa merga la spital multi ani dupa pensionare.