Aproximativ 150 de tineri supravietuitori de cancer din 10 tari europene, intre care si Romania, au purtat, duminica seara, la Festivalul Untold de la Cluj-Napoca, tricouri galbene cu un mesaj impotriva acestei boli, prin care vor sa transmita ideea ca exista speranta si viaa dupa cancer.

Cei 150 de tineri au sosit, duminica, in jurul orei 19.00, la Cluj Arena din Cluj-Napoca, purtand tricouri galbene inscriptionate cu mesajul "Fuck cancer", urmand sa asiste la spectacolele care vor avea loc in ultima seara a Festivalului Untold, in special cel sustinut de David Guetta, transmite Mediafax.

Katie Rizvi, fondator al Asociatiei Little People, a declarat jurnalistilor ca tinerii au venit la Cluj-Napoca pentru a participa la Intalnirea Anuala de Vara a Tinerilor Romani Supravietuitori de Cancer.

"In perioada 2-6 august, Asociatia Little People va reuni la Cluj-Napoca 150 de tineri supravietuitori de cancer din Romania si alte noua tari europene, printre care Polonia, Slovenia, Belgia, Ungaria sau Republica Moldova, in cadrul Intalnirii Anuale de Vara a Tinerilor Romani Supravietuitori de Cancer, unde va avea loc și Youth Cancer Europe Advocacy Masterclass. Mesajul de pe tricouri poate parea controversat, dar nu vrem prin acesta sa ofensam pe cineva. Dar e vorba de tineri care, uneori, cand se uita la viata lor si se gandesc la suferintele prin care au trecut si incearca sa gandeasca pozitiv, ca sunt luptatori in batalia cu aceasta boala cumplita, spun, cateodata, «Fuck cancer» si trebuie lasati sa se exprime si in acest mod. Au pierdut niste ani luptandu-se cu cancerul, au facut chimioterapie si radioterapie, iar acum pot spune ca sunt bine, ca exista speranta si viata dupa cancer, ca aceasta boala poate fi invinsa", a spus Rizvi.

Potrivit acesteia, masterclass-ul care va fi organizat in cadrul Intalnirii Anuale de Vara a Tinerilor Romani Supravietuitori de Cancer este o sesiune de training dedicata special tinerilor supravietuitori ai acestei boli si reprezinta o premiera pentru Romania, fiind un pas important pentru aceștia in a deveni "ambasadori ai supravietuirii și a oferi un mesaj alternativ, pozitiv".

"Tinerii vor invata cum sa transmita mesajul lor astfel incat acesta sa ajunga la publicul larg, sa aiba curajul de a impartasi despre experientele lor", a spus Rizvi.

Printre participantii la actiune s-a numarat Daniel Tomai, care are 22 de ani si care a fost diagnosticat la varsta de 8 ani cu leucemie limfoblastica acuta.

"Am urmat timp de un an un tratament intens, chimioterapie, radioterapie, iar boala a intrat in remisie. Acum sunt vindecat. Este o boala crunta, a fost o perioada dura de spitalizare, dar am avut mare incredere in mine. Cand aude lumea ca ai cancer, gata, deja cheama preotul. Or, mesajul nostru este al supravietuirii, ca se poate trece peste cancer, ca se poate duce viata mai departe", a spus Tomai, care este in prezent student in anul IV la Universitatea de Medicina din Timisoara.

La randul sau, Oana Rusu, reprezentant al Asociatiei Little People Cluj-Napoca, a declarat ca tinerii supravietuitori de cancer trebuie sa aiba o contributie importanta la prezentarea cazurilor de boala, invatand sa-și dezvolte capacitatea de reprezentare, sa ajute la formarea de retele și la practici de lobby.

Tinerii care vor participa la intalnire au peste 18 ani si sunt supravietuitori ai diverselor forme de cancer intalnite la copii, precum leucemie, melanom sau cancer cerebral.

Youth Cancer Europe este o retea europeana cu parteneri din 15 tari europene fondata de Asociatia Little People, printre prioritatile acesteia numarandu-se oferirea de tratamente corespunzatoare varstei și accesibile in Europa, ingrijire pe termen lung și reprezentare politica și juridica a tinerilor cu cancer.

In cadrul Intalnirii Anuale de Vara a Tinerilor Romani Supravietuitori de Cancer va avea loc și Adunarea Generala a membrilor Clubului Temerarii, infiintat de Asociatia Little People in anul 2006. Acest club este o comunitate a adolescentilor romani care au invins cancerul, avand aproape 400 de membri. Clubul Temerarii a devenit cel mai mare grup activ de sprijin reciproc in randul adolescentilor și al tinerilor adulti afectati de cancer și totodata una dintre cele mai active comunitati de acest gen din Europa.
Intalnirea Anuala de Vara a Tinerilor Romani Supravietuitori de Cancer are loc in cadrul proiectului Cluj-Napoca 2015 - Capitala Europeana a Tineretului.

Sursa foto: Untold Festival

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri