Inspectorii de munca au verificat, in iulie, peste 1.500 de angajatori pentru a vedea daca iau masuri pentru protectia lucratorilor in zilele caniculare si au aplicat amenzi de peste 70.000 de lei si 536 de avertismente.

Inspectia Muncii (IM) a desfasurat, in perioada 6 - 31 iulie, actiuni de control privind verificarea modului in care se respecta prevederile legale, cat si masurile luate de angajatori privind protectia lucratorilor in perioadele cu temperaturi ridicate. Inspectorul general de stat de la IM a precizat ca au fost efectuate 1.526 de controale la angajatori care au in total 132.402 salariati, scrie Mediafax.

"Inspectorii de munca au aplicat amenzi in valoare de 70.600 de lei si 536 de avertismente. In aceeasi perioada, au fost constatate 608 deficiente, fiind aplicate 558 de sanctiuni contraventionale", a spus Dantes Nicolae Bratu.

El a precizat ca printre cele mai frecvente deficiente constatate, s-au numarat: nestabilirea de catre angajatori a masurilor pentru evaluarea riscurilor si pentru securitatea si sanatatea lucratorilor la temperaturi extreme, nerespectarea prevederilor referitoare la asigurarea masurilor minimale pentru ameliorarea conditiilor de munca si pentru mentinerea starii de sanatate a lucratorilor, dar si neluarea masurilor pentru prevenirea imbolnavirilor determinate de munca in conditii de temperaturi extreme.

Inspectorii de munca vor continua actiunile de control in perioadele in care se semnaleaza temperaturi extreme pentru a se asigura ca fiecare masura dispusa este indeplinita la termen, a mai spus Bratu.

Citeste si:
Un gandac, problema in calea finantarii autostrazii Sibiu-Pitesti
Romania a trimis la Comisia...

Angajatorii sunt obligati ca in zilele caniculare sa ia masuri de protectie a lucratorilor, printre acestea fiind asigurarea a cel putin doi litri de apa pentru fiecare persoana, reducerea activitatii in aer liber si alternarea perioadelor de lucru cu cele de repaus in locuri umbrite. Legislatia in vigoare prevede ca in perioadele cu temperaturi extreme, care depasesc 37 de grade si sunt corelate cu conditiile de umiditate mare, angajatorii sunt obligati sa asigure conditii minime pentru mentinerea starii de sanatate a lucratorilor.

Astfel, pentru salariatii care lucreaza in aer liber, angajatorii trebuie sa ia masuri de reducere a intensitatii si ritmului activitatilor fizice, de alternare a efortului dinamic cu cel static si a perioadelor de lucru cu cele de repaus in locuri umbrite si sa asigure fiecarui lucrator cate doi-patru litri de apa minerala, dusuri si echipament individual de protectie. In cazul angajatilor care lucreaza in spatii inchise, trebuie sa se ia masuri de ventilare corespunzatoare.

Angajatorii care nu pot asigura aceste conditii, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, trebuie sa ia masurile de reducere a programului de lucru sau de esalonare pe doua perioade a zilei de lucru, respectiv pana la ora 11.00 si dupa ora 17.00, iar acolo unde se impune, intreruperea colectiva a lucrului, cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta.

Citeste si:
Trafic din ce in ce mai intens. Vom depasi 9 MIL. de masini in Romania
Parcul auto din Romania va...
Sursa foto: Canicula/Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Lime introduce in Romania serviciul de abonament saptamanal