Peste o suta de angajati ai Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare din Drobeta Tunu Severin au desfasurat, astazi, timp de doua ore, un mars de protest, cerand Guvernului plata salariilor restante si locuri de munca, manifestari similare urmand sa aiba loc pe tot parcursul saptamanii.

Cei este o suta de angajati care au participat la protest sunt angajati pe platforma Romag Prod, din cadrul RAAN, unde in cursul saptamanii trecute mai multi angajati s-au aflat in greva foamei. Oamenii au declarat ca au renuntat, pentru moment, la aceasta forma de protest, dar nu exclud posibilitatea sa intre din nou in greva foamei, daca Guvernul nu le va rezolva revendicarile, scrie Mediafax.

"Am recurs la un protest extrem, greva foamei, incepand de miercuri pana sambata. Am iesit din acel protest din cauza problemelor de sanatate. Continuam protestele de azi pana vineri pentru problemele pe care le avem. Se stiu si la nivelul RAAN, probabil se stiu si mai sus, dar daca nimeni nu ne baga in seama, le vom continua chiar cu greva foamei. Nu putem sa stam pasivi atata timp cat vedem ca tara asta nu este guvernata. Toti pleaca in concedii, pe ei nu ii intereseaza problemele sociale ale oamenilor. O veni premierul astazi (n.r. - luni), dar o fi obosit dupa croaziera, poate de maine va face ceva. Nu cerem altceva decat salariile la zi, neplatite din luna mai", a declarat Marian Cretan, lider de nucleu in cadrul Romag Prod.

Ultimul angajat de la RAAN a renuntat la greva foamei sambata seara, dupa ce i s-a facut rau si a fost transportat la Spitalul din Drobeta Turnu Severin cu ambulanta. Pe parcursului celor doua ore de protest de luni, angajatii au huiduit, au strigat "Jos Guvernul" si au suflat in vuvuzele. Pe langa revendicarile legate de plata salariilor la zi si asigurarile ca vor primi veniturile de completare in urma disponibilizarilor preconizate, sindicatele s-au aratat nemultumite si de lipsa locurilor de munca in judetul Mehedinti.

”Crearea de noi locuri de munca in judet, asta vrem. Pentru ca Guvernul Ponta, inca de cand a venit la putere, tot promite, tot promite ca va face locuri de munca. Noi vedem aici cum se distrug locuri de munca in judet si nu vedem nicio initiativa creatoare a acestui Guvern", a declarat liderul Sindicatului Romag Prod, Adrian Stroia.

Protestul angajatilor RAAN, in fata sediului central din Drobeta Turnu Severin a inceput la ora 8.00 si s-a incheiat la ora 10.00, in cursul dupa-amiezii fiind programat un alt miting, in acelasi loc, al angajatilor Romag Termo, din cadrul companiei. Protestele salariatilor de la RAAN au inceput in 13 iulie, de atunci avand loc mai multe actiuni pe platformele Romag Prod si Romag Termo, precum si doua marsuri. Conform actelor normative aprobate de Guvern, RAAN ar urma sa se inchida controlat, iar angajatii ar urma sa primeasca pana la 24 de salarii medii pe economie.

Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare, care este unicul furnizor de agent termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, prin platforma Romag Termo, a reziliat contractul de furnizate a agentului termic in Drobeta Turnu Severin, in 17 februarie 2015, iar conform actului, apa calda si caldura urmeaza sa fie oprite in municipiu de la sfarsitul lunii august. Inchiderea controlata a RAAN inseamna disponibilizarea majoritatii salariatilor, care ar urma sa primeasca, in functie de vechime, pana la 24 de salarii medii pe economie, drept plata compensatorie.
RAAN a intrat in insolventa in septembrie 2013, avand datorii de 680 de milioane de lei. In perioada insolventei, compania a mai acumulat datorii de peste 70 de milioane de lei. Pe lista creditorilor intocmita de administratorul judiciar al RAAN la momentul declansarii procedurii de insolventa se aflau peste 300 societati comerciale, dar si institutii publice si administratii locale si banci care au avut relatii contractuale cu RAAN.

Inainte de intrarea in insolventa, RAAN avea aproape 2.700 de angajati, acum numarul acestora fiind de 2.400. Peste 2.000 de angajati ai RAAN ar urma sa fie disponibilizati, in doua etape, pana in 31 martie 2016, potrivit unui document al Adunarii creditorilor RAAN, care a aprobat planul de disponibilizari intocmit de catre administratorul special al companiei.

In cursul zilei de vineri, angajatii RAAN au primit cate 300 de lei din restanta salariala si promisiunea ca se fac demersuri pentru a primi si bonuri de masa pentru una din lunile restante, precum si bonuri-cadou in valoare de 600 lei, de asemenea restante. In cazul tichetelor de masa si tichetelor-cadou, conducerea firmei emitente trebuie sa isi dea acordul ca RAAN sa achite contravaloarea lor, la sfarsitul lunii, atunci cand se asteapta ca in conturile companiei sa intre suma de 25 de milioane de lei, alocata de Guvern, dar care este blocata la Ministerul de Interne.

In vederea solutionarii revendicarior angajatilor RAAN, sindicatele au obtinut, vineri, aprobari pentru noi proteste, in perioada 10 - 14 august. Astfel, potrivit documentului aprobat de Primaria Drobeta Turnu Severin, de luni pana vineri, in fiecare zi, intre orele 8.00 - 10.00, in fata sediului central al RAAN vor protesta aproximativ 600 de angajati.

Sursa foto: Proteste/ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri