Un incendiu a izbucnit in Parcul National Cheile Bicazului-Hasmas, judetul Harghita, din cauza unei tigari aprinse aruncate, cel mai probabil, de un turist, iar interventia este dificila din cauza zonei greu accesibile, pompierii carand apa in rucsacuri.

Directorul Parcul National Cheile Bicazului-Hasmas, Hegyi Barna, a declarat presei, astazi, ca in zona de protectie integrala a parcului a izbucnit, joi, un incendiu, din cauza unei tigari aprinse aruncate, cel mai probabil, de un turist. "Arde o suprafata forestiera, pasuni subalpine sub Varful Hasmasu Mare. Cel mai probabil, cineva a aruncat o tigara in prapastie si s-a aprins, iar focul se propaga de jos in sus. Am fost primii acolo, iar dupa aceea au venit voluntari, membrii composesoratului, pompierii, aproximativ 20 de persoane", a spus Hegyi Barna, scrie Mediafax.

El a precizat ca, in urma interventiilor, incendiul a fost stins, ramanand doar cateva cioate fumegande, insa, din cauza unor focare ascunse intre stanci, a reizbucnit. "S-a reaprins si se intervine din nou. Nu este apa in zona si nici nu este accesibila vehiculelor. Ne putem apropia doar la un kilometru si caram apa cu spatele. Focul urca, a ajuns la marginea prapastiei si este foarte aproape de marginea ei. Este o fasie subtire pe margine, unde focul trebuie tinut sub control", a precizat Hegyi Barna.

Reprezentanti ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Harghita au precizat, la randul lor, ca incendiul se desfasoara in zona de varf a masivului, intre Piatra Singuratica si Hasmasu Mare, pe o suprafata de aproape un hectar, foarte greu accesibila. Potrivit acestora, joi au intervenit patru subofiteri de la Garda de Interventie Balan, Servicul voluntar pentru situatii de urgenta al comunei Sandominic, reprezentanti ai composesoratului si reprezentanti ai Parcului National.

"Incendiul se manifesta exact pe varf, unde sunt multe stanci. Au ars cioate, vegetatie uscata si cativa brazi izolati. Ieri (joi - n.r.) s-a stins, dar au ramas cateva cioate izolate care peste noapte au fost supravegheate de angajati ai parcului. Astazi (vineri - n.r.), la ora 4.50, au plecat din nou subofiteri de la ISU", a spus ofiterul de serviciu de la dispeceratul ISU Harghita.

Interventia este ingreunata din cauza accesului dificil, fortele de interventie fiind nevoite sa se deplaseze pe jos aproximativ doua ore si jumatate, iar apa nu se poate cara decat in rucsacuri.n Pompierii fac cercetari pentru a stabili cauza exacta a incendiului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri