Salariul unui profesor debutant este in prezent de 830 de lei si va ajunge la 871 de lei dupa majorarea de 5 la suta prevazuta pentru 1 septembrie, arata Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), intr-un comunicat.

Potrivit FSLI, apelul catre guvernanti de a se gasi o solutie pentru majorarea suplimentara a salariilor din invatamant, inainte de data de 1 ianuarie 2016, este un gest firesc, avand in vedere ceea ce se intampla in acest moment in domeniul salarizarii din sectorul bugetar si nu numai, scrie Mediafax.

In acest moment salariu minim brut pe tara este de 1050 lei, in timp ce salariul unui invatator debutant este de 1.115 lei brut (780 de lei net) si al unui profesor debutant de 1.133 de lei brut (830 de lei net), iar dupa majorarea de 5 la suta de la data de 1 septembrie 2015 prevazuta in Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr..83/2014, acesta va ajunge la 1.170 de lei brut (857 de lei net, n.r.) pentru invatatorul debutant si la 1.189 de lei brut (871 lei de net, n.r.) pentru profesorul debutant.

Conform deciziei Guvernului Romaniei, incepand cu data de 1 ianuarie 2016, salariul minim pe economie va fi de 1.200 de lei, mai spune FSLI. "In aceste conditii, este imperios necesar ca executivul sa gaseasca solutii de majorare suplimentara, fata de cea prevazuta de lege, a salariilor in invatamant cu cel putin 15%, inainte de aceasta data, astfel incat un cadru didactic sa nu aiba aceeasi salarizare cu cea a unui muncitor necalificat. Astfel, un invatator debutant ar ajunge la 1.345 de lei brut, iar un profesor debutant la 1.367 de lei brut, cu putin peste salariul minim brut pe economie", se mai spune in comunicat.

FSLI precizeaza ca are 176.000 de membri, cu care apara drepturile si interesele a 62 la suta din salariatii sistemului de invatamant preuniversitar. Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a anuntat ca luni se va intalni cu sindicatele si cu premierul Victor Ponta pentru a discuta despre salarizarea din sistem, sindicatele precizand ca vor cere o noua crestere de 10 - 15 la suta, pentru ca majorarea sa fie de 25 la suta pana la sfarsitul anului.

„Ne asteptam ca Legea salarizarii sa se aplice in acelasi timp pentru toata lumea, dar lucrurile au luat-o razna”

Sindicalistii spun ca intalnirea de luni nu ar fi trebuit sa aiba loc, dar au solicitat-o pentru ca Guvernul a facut "o serie de erori". "Aceasta intalnire nu ar fi trebuit sa aiba loc daca lucrurile se derulau normal si aveau loc cresteri salariale, etapizat, pentru tot sectorul bugetat. Dar prima greseala pe care a facut-o Guvernul a fost ca a majorat indemnizatiile demnitarilor, a urmat apoi cresterea pentru cei din Guvern, acum pentru sanatate. Ne asteptam ca Legea salarizarii sa se aplice in acelasi timp pentru toata lumea, dar lucrurile au luat-o razna", a spus, joi, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu.

El a amintit ca, potrivit unui acord din 2014, incheiat de sindicatele din educatie cu Guvernul, pana in anul 2017, salariile ar fi trebuit sa creasca cu 34 la suta. Liderul sindical a mai spus ca in intalnirea de luni se va solicita gasirea unei solutii pentru acordarea unei majorari de 10-15 la suta a salariilor din educatie, pentru ca astfel, avand in vedere ca dascalii au primit cinci la suta in plus in martie si vor mai primi tot atat din septembrie, pana la sfarsitul anului ar beneficia de o crestere apropiata de cea din sanatate.

"Doleanta noastra este sa putem primi o suplimentare de 10 - 15 la suta, eventual sa se aplice o prima transa din Legea salarizarii din acest an. Trebuie gasita o solutie echitabila, care sa nu produca dezechilibre si nemultumiri", a mai spus liderul FSLI. Intrebat ce se va intampla daca raspunsul premierului va fi negativ, Simion Hancescu a spus ca liderii vor informa membrii de sindicat si acestia vor decide ce vor face, dar cel mai probabil, avand in vedere gradul de nemultumire, se vor dori proteste.

Victor Ponta a declarat, marti, ca majorarea salariala se va face "deocamdata doar pentru medici", anuntul fiind facut in contextul in care profesorii si politistii au reactionat imediat la decizia Guvernului de a creste salariile in sistemul medical si au cerut si ei bani mai multi. "Atunci cand a fost vorba despre maririle la profesori, pe care le primesc anul asta, medicii nu au fost contra. Acum, cand avem posibilitatea, prin economii in sistem, cred ca asa este corect fata de medici. In rest, toata lumea isi doreste un salariu mai mare. Deocamdata se poate doar pentru medici. Azi, cu banii pe care ii avem putem sa majoram pentru medici, asa cum anul trecut am facut pentru profesori. Cand se poate, se poate", a aratat premierul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri