Sute de imigranti au reusit sa rupa dispozitivul fortelor de ordine si sa patrunda sambata in Macedonia, pe la Gevgelija, la frontiera cu Grecia, iar potrivit presei politia a replicat cu grenade asurzitoare, relateaza BBC News online.

Un numar urias de persoane - multe dintre ele refugiati din Siria - s-a adunat in ultimele zile in zona Garii Gevgelija si continua sa creasca, dupa ce Macedonia si-a blocat frontiera de sud si a declarat stare de urgenta la frontiera. Cei mai multi dintre aceste persoane vor sa traverseze Macedonia si Serbia pentru a ajunge in partea de nord a Europei, prin Ungaria, scrie Mediafax.

Fortele macedonene de securitate urmau sa permita sambata catorva sute de imigranti, deodata, sa patrunda pe teritoriul macedonean, in momentul plecarii unor trenuri catre nord, spre Serbia si restul Europei. Insa unii imigranti au rupt dispozitivul de securitate atunci cand autoritatile au incercat sa lase sa treaca un mic grup, in care se aflau numerosi copii, potrivit The Associated Press. Unele persoane au fost ranite in timp ce politistii incercau sa le blocheze drumul, precizeaza agentia americana.

Imigrantii au fost respinsi vineri cu lovituri de baston si scuturi de catre membri ai fortelor macedonene antirevolta, care au recurs, de asemenea, la gaze lacrimogene. Numeroase persoane, inclusiv copii, si-au petrecut noaptea de vineri spre sambata sub cerul liber, in ploaie, iar unora li s-a permis sa urce in trenuri care circulau catre nord.

Intre timp, Agentia ONU pentru Refugiati (UNHCR) si-a exprimat ingrijorarea fata de "miile de refigiati si imigranti vulnerabili, in special femei si copii, comasati in prezent de partea greaca a frontierei in conditii care se deterioareaza". ONU a indemnat Macedonia sa-si "gestioneze in mod ordonat si sa-si protejeze cu sensibilitate frontiera", iar Grecia sa-si "imbunatateasca aranjamentele de inregistrare si primire" de partea sa de frontiera.

UNHCR a anuntat totodata ca a primit asigurari din partea Macedoniei ca frontiera "nu va fi inchisa in viitor", fara sa ofere alte precizari.
Pe tarmul Greciei au sosit aproximativ 160.000 de persoane incepand din ianuarie, estimeaza ONU, dintre care 50.000 numai in ultima luna.
Ministrul macedonean de Externe Nikola Poposki a declarat pentru BBC ca situatia s-a "deteriorat in mod dramatic".

"In ultimele cateva zile a crescut in mod dramatic valul de imigranti. Am ajuns la 3.000-3.500 de oameni pe zi, ceea ce, evident, pentru o tara cu o populatie de doua milioane de persoane si resursele noastre este greu de gestionat zi de zi", a spus Poposki. "Am fost nevoiti sa consolidam controlul intrarilor ilegale pe teritoriul macedonean", a subliniat el.

"Macedonia nu este, in mod categoric, un loc in care ei (imigrantii si refugiatii) sa fie maltratati", a declarat Poposki, raspunzand unor critici.
Toti imigrantii au obligatia sa se inregistreze la intrarea pe teritoriul macedonean si au 72 de ore la dispozitie sa hotarasca daca cer azil sau isi continua drumul catre nord, a precizat ministrul.

Macedonia si vecinul sau de la nord, Serbia, nu fac parte din Uniunea Europeana (UE). Insa Ungaria, la nord de Serbia, este stat membru UE si al zonei Schengen. Acest lucru inseamna ca, odata odata ce ajung in Ungaria, aceste persoane pot calatori mai departe prin Europa, mai putin in Marea Britanie si Irlanda, fara sa fie nevoite sa prezinte documente la frontierele internationale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri