Aproximativ un sfert dintre detinutii din inchisorile din Romania urmeaza cursuri de calificare si muncesc din spatele gratiilor, iar de 40% din banii castigati se poate bucura cat inca sunt privati de libertate. In medie, un detinut castiga 1.062 lei luna, insa 60% din aceasta suma intra in conturile administratiei penitenciarului.

In anul 2014, in custodia sistemului penitenciar romanesc au fost in medie 30.156 detinuti, dintre care 28.156 barbati si 1.537 femei.

"Din efectivul mediu existent, 8.532 detinuti au fost selectionati si repartizati sa desfasoare activitati productive cu plata, activitati gospodaresti, in caz de calamitate, precum si cursuri de calificare si de instruire scolara", se arata in datele furnizate wall-street.ro de catre Administrarea Nationala a Penitenciarelor.

Astfel, in anul 2014, veniturile totale din activitatile prestate de detinuti au depasit 40 milioane de lei.

Detinutilor le revine 40% din salariul minim pe economie sau, dupa caz, din tariful negociat, care nu poate fi mai mic decat salariul minim.

"Pe langa sumele de bani ce li se cuvin conform legii, persoanele custodiate beneficiaza de zile castig, zile considerate ca fiind executate pe baza muncii prestate, in vederea acordarii liberarii conditionate. Totodata, staruinta in munca este unul dintre criteriile care este avut in vedere la schimbarea regimului de executare a pedepselor in regimul imediat inferior ca grad de severitate, la acordarea recompenselor, precum si in cazul acordarii dreptului la vizita intima", conform ANP.

Cat castiga un detinut pe luna

Persoanele private de libertate beneficiaza de program normal de lucru de 8 ore pe zi, timp de 40 de ore pe saptamana, cu doua zile consecutive de repaus saptamanal.

In acest an, remuneratia medie s-a ridicat la 1.062 de lei lunar.

Mai mult, in functie de varsta persoanei private de libertate, durata programului zilnic de lucru, munca prestata in timpul noptii sau caracterul remunerat/neremunerat al muncii prestate se considera ca executate in vederea acordarii liberarii conditionate un numar de 0,25, 0,33, 0,5 sau o zi pentru fiecare zi de munca.

Detinutii activeaza intr-o varietate de domenii, precum:

  • productie mobilier,
  • lucrari in domeniul constructiilor civile, rutiere si feroviare, etc,
  • lucrari in agricultura,
  • servicii de coasere manuala a incaltamintei, ambalat confectii textile,
  • productie ambalaje carton, mase plastice, productie de componente electronice si cabluri electrice,
  • lucrari necalificate (recuperarea si reciclarea deseurilor, lucrari de curatenie, manipulat materiale),
  • intretinere si amenajare spatii verzi.

Cum pot cheltui detinutii banii castigati

Persoanele condamnate care muncesc si sunt platite pentru prestatiilor lor pot folosi pe durata executarii pedepsei privative de libertate 90% din banii incasati, in timp ce 10% sunt depusi pe numele sau, la Trezoreria Statului, urmand sa fie incasati in momentul punerii in libertate.

In inchisori, detinutii pot folosi banii pentru:

  • exercitarea dreptului de petitionare, a dreptului la corespondenta si a dreptului la convorbiri telefonice,
  • fotocopierea documentelor de interes personal,
  • efectuarea examenului medical,
  • derularea contractului de asigurari,
  • repararea pagubelor cauzate bunurilor puse la dispozitie de administratia penitenciarului,
  • cumpararea de bunuri, sprijinirea familiei,
  • plata transportului pana la domiciliu, la punerea in libertate

In iulie 2015, in inchisorile din Romania erau incarcerate 29.004 de persoane, intre care 1.508 erau femei.

Sursa foto: detinuti muncind, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri