CNAS atrage atentia ca accesul la serviciile medicale se face si dupa 1 septembrie, odata cu folosirea obligatorie a cardului de sanatate, respectand aceleasi reguli de pana acum, cardul netinand loc de bilet de trimitere, de internare si nici de reteta, asa cum au crezut unele persoane.

CNAS atrage atentia ca accesul la serviciile medicale se face si dupa 1 septembrie, odata cu folosirea obligatorie a cardului de sanatate, respectand aceleasi reguli de pana acum, cardul netinand loc de bilet de trimitere, de internare si nici de reteta, asa cum au crezut unele persoane, scrie Mediafax.

"Probleme sesizate de asigurati din 1 septembrie, s-au dovedit a fi doar neintelegeri. Unii dintre asigurati au inteles ca odata cu aparitia cardrului de sanatate nu vor mai avea nevoie de niciun fel de bilet de trimitere si nici de retete. Dar, cardul de sanatate nu tine loc de bilet de trimitere, nici de reteta si nici de bilet de internare", a declarant purtatorul de cuvant al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Mihaela Tanase.

Cu cardul de sanatate, asiguratul confirma prezenta la medic si isi da acordul ca in numele lui sa fie decontat serviciul medical sau farmaceutic pe care l-a primit.

"Cardul national de sanatate nu modifica modul de in care se acorda serviciile in sistemul public de sanatate. Asiguratul are acces la serviciile medicale in aceleasi conditii ca si pana acum. Cardul nu tine loc de bilet de trimitere, reteta sau bilet de internare. Cu cardul de sanatate, posesorul acestuia confirma prezenta la medic si isi da acordul ca in numele lui sa fie decontat serviciul medical sau farmaceutic pe care l-a primit, dar pe care medicul i-l acorda doar in conditiile prevazute de lege", a mai spus Tanase.

Citeste si:
Ciurchea: Activarea cardului, la primul serviciu medical
Ciurchea: Activarea cardului,...

De asemenea, posesorii cardului de sanatate nu devin automat si asigurati.

"Calitatea de asigurat nu este generata automat de detinerea cardului de sanatate. Doar plata contributiei la fondul asigurarilor sociale de sanatate confera calitatea de asigurat, in afara categoriilor exceptate prin lege de la plata contributiei. In cazul in care se sisteaza plata contributiei, cardul de sanatate ramane la posesor, dar la introducerea in cititor, medicul va primi informatia ca posesorul cardului nu este asigurat. Odata cu reluarea platii contributiei la fond se redobandeste calitatea de asigurat, iar cardul va putea fi din nou utilizat", a adaugat purtatorul de cuvant al CNAS.

Potrivit Mihaelei Tanase, dupa introducerea cardului in cititor, medicul vede in sistem daca respectiva persoana este sau nu asigurata. Apoi, pacientul va putea primi doar acele servicii prevazute de lege, in functie de calitatea pe care o are, respectiv asigurat sau neasigurat, daca este urgenta medicala sau nu.

Purtatorul de cuvant al CNAS a mai precizat ca o persoana neasigurata va primi, in caz de nevoie, doar servicii medicale de urgenta.

Citeste si:
CNAS: Cardul de sanatate nu va avea imprimate informatii medicale
CNAS: Cardul de sanatate are...

Pana acum au fost distribuite 14,7 milioane de carduri de sanatate, iar aproximativ 300.000 sunt returnate la casele de asigurari de sanatate.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Cardul de sanatate poate fi activat si peste doi ani