Personalul medical din cabinetele medicale si de medicina dentara al MApN, MAI, SRI, din cabinetele medicale scolare, din centrele de asistenta medicala comunitara si din centrele medico-sociale publice vor primi salarii marite cu 25%, de la 1 octombrie, a decis Guvernul.

Masura este prevazuta intr-o Ordonanta de Urgenta aprobata de Guvern, iar aceste categorii se adauga celor prevazute initial dupa negocierile pe care prim-ministrul Victor Ponta si ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, le-au avut cu liderii sindicatelor din Sanatate.
Dupa discutii, intr-o sedinta de Guvern ulterioara, ministrii Apararii, Internelor si Muncii i-au solicitat premierului sa fie majorate si salariie unor categorii de personal medico-sanitar care nu fac parte din sistemul de sanatate propriu-zis.

Premierul Victor Ponta a fost de acord in principiu, dar a cerut sa i se prezinte impactul bugetar suplimentar. In urma analizei, premierul a decis ca bugetul poate suporta majorarea cu 25% a salariilor si in cazul acestor categorii de personal medico-sanitar, astfel ca textul initial al OUG a fost modificat prin adaugarea acestora.

"Incepand cu data de 1 octombrie 2015, prin exceptie de la prevederile alin. (1), cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiei de baza/salariilor functiei de baza/indemnizatiilor de incadrare de care beneficiaza personalul din sistemul public sanitar, precum si personalul din cadrul Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca si al serviciilor teritoriale de expertiza medicala aflate in subordinea caselor teritoriale de pensii se majoreaza cu 25% fata de nivelul acordat pentru luna septembrie 2015. (56) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunara bruta/salariul lunar brut, indemnizatia bruta de incadrare de care beneficiaza personalul din cadrul sistemului public sanitar si personalul din cadrul Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca si al serviciilor teritoriale de expertiza medicala aflate in subordinea caselor teritoriale de pensii, se majoreaza potrivit alin. (55) in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii", se arata in document.

Potrivit documentului citat, personalul din sistemul public sanitar cuprinde toate categoriile de personal din unitatile sanitare publice cu si fara paturi, centrele de diagnostic si tratament, centrele medicale, centrele de sanatate, centrele de sanatate multifunctionale, unitatile specializate de urgenta si transport sanitar publice, inclusiv unitatile sanitare aflate in subordinea ministerelor si institutiilor cu retea sanitara proprie, personalul din cabinetele medicale si de medicina dentara, de unitate, ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne, precum si ale Serviciului Roman de Informatii, personalul din reteaua de medicina scolara, asistenta medicala comunitara, precum si din alte unitati sanitare si medico-sociale publice, inclusiv personalul din unitatile nominalizate in anexa nr. 2 la Hotararea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, finantate integral de la bugetul de stat si din venituri proprii si subventii de la bugetul de stat, aflate in subordinea Ministerului Sanatatii.

Totodata, beneficiaza de majorari personalul de specialitate medico-sanitar, personalul de specialitate din compartimentele paraclinice medico-sanitare si auxiliar sanitar din penitenciarele-spital, precum si din cele organizate la nivelul unitatilor penitenciare, personalul de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar din structura medicala a sistemului national de aparare, ordine publica si securitate nationala.
Conform aceleiasi ordonante, nu intra sub incidenta prevederilor respective personalul din directiile de sanatate publica si structurile similare ale ministerelor si institutiilor cu retea sanitara proprie, cu exceptia personalului din cabinetele medicale si dentara, de unitate.
Ordonanta de Urgenta a Guvernului mai prevede cresterea, la 3.875 de lei, incepand cu 1 octombrie 2015, a cuantumului salariului lunar brut/soldei brute lunare in functie de care se stabileste bursa de rezidentiat.

Plata lunara a bursei de rezidentiat pentru rezidentii din cadrul Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca se realizeaza din bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.

Sursa foto: Medic/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri