Faptul ca, in ultima vreme, din ce in ce mai multi medici romani aleg sa se angajeze in strainatate nu mai este un secret. Ba mai mult, exista numeroase povesti despre cat de bine sunt primite persoanele din domeniul medical in alte tari, precum si despre salariile mult mai mari decat cele din Romania.

Dincolo de povestile despre succesul cadrelor medicale romanesti in strainatate, exista si cifre care confirma migratia lor. In 2014, 2.450 de medici au solicitat certificate profesionale curente pentru a putea pleca sa lucreze în strainatate. Asta inseamna ca aproximativ 6% dintre medicii membri cu drept de libera practica ai CMR si-au exprimat dorinta de a pleca din tara, spune o statistica a Colegiului Medicilor din Romania. Un procent ingrijorator, avand in vedere faptul ca, anual, intra in sistem 3.000 de medici și ies aproximativ 3.500, prin migratie, pensionare sau deces.

Medijobs, un serviciu adresat angajatilor si angajatorilor din domeniul medical, a efectuat un studiu cu privire la motivele pentru care medicii aleg sa plece din Romania, iar rezultatele sunt preponderent referitoare la proasta organizare a sistemului medical de stat. Iata care sunt principalele motive exprimate de medici, pentru care decid sa plece din tara:

  1. Lipsa dotarilor tehnice si incapacitatea unor spitale de a realiza tratamente occidentale este considerata de unii medici o limitare profesionala;
  2. Desconsiderarea profesionistilor din domeniu determina demotivare si o nemultumire colectiva in urma careia serviciile prestate in domeniul medical nu ating un varf de profesionalism si dedicare;
  3. Incapacitatea de a gasi locul de munca potrivit in tara, cauzata de lipsa de informare cu privire la cerintele si beneficiile postului, cultura organizationala si colectivul din care vor face parte;
  4. Lipsa unui program de integrare a absolventilor de medicina in piata muncii medicale din Romania;
  5. Insuficienta medicamentelor și a materialelor sanitare din unitatile medicale impiedica exercitarea profesiei si este un factor de stres major.

De asemenea, si in randul asistentilor medicali exista o tendinta de migratie destul de puternica. Cei mai multi dintre ei prefera tari precum Germania, Franta, Italia și Marea Britanie, insa aceste cadre medicale nu parasesc definitiv granitele tarii, alegând de cele mai multe ori stagii scurte de perfectionare profesionala sau locuri de munca care sa le sporeasca veniturile. O statistica realizata de SEOmonitor, cu privire la cautarile romanilor pe Google, a scos la iveala faptul ca tarile care prezinta cel mai mare interes din punct de vedere al locurilor de munca pentru medici sunt Germania, Franta si Anglia (in aceasta ordine). Pentru asistentii medicali insa, topul este usor inversat, cele mai multe cautari pe Google realizandu-se pentru posturile din Anglia, apoi Germania si Italia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri