Cardul de sanatate ar putea fi extins si pentru copiii cu varsta intre 0 si 18 ani, iar acesta ar putea fi emis cel mai probabil din 2016, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

"Vreau sa extindem varianta de card, varianta informatica, si pentru categoria 0-18 ani. Ne gandim sa facem lucrul acesta de anul viitor, probabil, dau orientativ lunile martie-aprilie anul viitor, cand ar putea intra in vigoare", a spus Nicolae Banicioiu. Ministrul Sanatatii a precizat ca urmeaza sa se stabileasca in ce mod va fi implementata aceasta masura, scrie Mediafax.

Potrivit prevederilor legale in vigoare, copiii cu varsta pana in 18 ani beneficiaza de servicii medicale fara card de sanatate. In cazul copiilor, serviciile medicale sunt acordate indiferent daca parintii sau tutorii legali sunt sau nu asigurati. Serviciile medicale sunt acordate, incepand din 1 septembrie, doar cu cardul de sanatate. Daca pacientul nu este asigurat sau are card emis, dar nu il prezinta furnizorului, acesta va putea primi doar servicii medicale de urgenta.

Cardul de sanatate se elibereaza automat pentru cetateni la implinirea varstei de 18 ani sau, dupa aceasta varsta, la dobandirea calitatii de asigurat. Cei care nu mai platesc asigurarea de sanatate, dupa trei luni, au card, dar nu mai este valid. Daca pacientul nu este asigurat sau are card emis, dar nu il prezinta furnizorului, acesta va putea primi doar servicii medicale de urgenta. Pentru servicii medicale programate, asiguratul va trebui sa solicite eliberarea cardului de sanatate de la casa de asigurari in evidenta careia se afla.

Adeverinta de inlocuire a cardului de sanatate se elibereaza la casele de asigurari in urmatoarele situatii: refuzul de utilizare a cardului de sanatate din motive religioase si de constiinta sau solicitarea unui card duplicat in cazul pierderii sau distrugerii cardului de sanatate primit. Asiguratii care din motive personale sau religioase refuza utilizarea cardului de sanatate vor depune o cerere in scris la casa de asigurari, in care vor mentiona motivele refuzului si vor restitui cardul de sanatate, in cazul in care l-au primit.

Citeste si:
Studentii medicinisti - nemultumiti de reprogramarea rezidentiatului
Studentii medicinisti -...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Vesti bune: creste numarul parintilor care stau 2 ani acasa cu copiii