Romania ocupa in continuare prima pozitie intr-un clasament format din sase state din regiune in ceea ce priveste numarul modificarilor legislative, in august 2014 - august 2015, cu 290 de legi, din care peste o treime au avut impact asupra mediului de afaceri, potrivit raportului Grayling AcTrend.

Romania este urmata in top de Polonia, cu 249 legi modificate, dintr-un total de 1.041 de acte normative la nivelul celor sase tari din Europa Centrala si de Est, si de Ungaria, cu 214 legi. Si atentia acordata de mass media modificarilor legislative operate in ultimul an plaseaza Romania pe primul loc, circa jumatate dintre schimbarile actelor normative fiind reflectate in presa, fata de numai 8,5% in perioada 2013-2014, reiese din raportul elaborat de Grayling CEE Public Affairs Practice Group, pe baza datelor oficiale de la institutiile relevante, potrivit Mediafax.

"Legile au fost urmarite si raportate de catre mass media ca parte a efortului de a corela modificarile legislative operate in Romania cu un posibil impact pe care acestea l-ar fi putut genera asupra alegerilor prezidentiale", se arata intr-un comunicat al Grayling. Peste o treime (40%) din totalul modificarilor legislative operate in Romania in ultimul an au avut un impact direct asupra mediului de business, nivel apropiat de cel inregistrat in regiune, de 36%. Totodata, peste jumatate (55%) din initiativele legislative care au avut un impact asupra companiilor au fost adoptate de Guvern prin ordonante de urgenta.

Studiul releva ca Romania, Polonia si Ungaria sunt cele mai active piete in materie de modificari legislative, acestea adoptand cu 165 de legi mai mult decat media anului trecut, in timp ce in celelalte piete din regiune nu au fost inregistrate evolutii majore. Reprezentantii Grayling se asteapta la o fluctuatie a cifrelor in perioada urmatoare, avand in vedere ca in Romania urmeaza anul viitor alegeri locale si parlamentare.

Raportul indica totodata in regiune o crestere cu 50% a legilor cu impact asupra mediului de afaceri formulate de parlamentari, acestea reprezentand 21,5% din totalul propunerilor de modificari legislativein perioada 2014-2015, comparativ cu 14% din totalul legilor cu impact asupra activitatii companiilor in perioada 2013-2014. Grayling AcTrend a analizat legile aprobate in Romania, Bulgaria, Republica Ceha, Ungaria, Polonia si Slovacia.

Citeste si:
Romania este campioana in regiune la modificari legislative
Romania este campioana in...

Sursa foto: Angajati obositi/Shutterstock.com


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Romania, campioana la legi adoptate prin procedura extraordinara