Amenzi de peste 12 mil. lei pentru 82 de firme de pe piata de lacuri si vopsele

Consiliul Concurentei a sanctionat 82 de firme de pe piata de lacuri si vopsele (patru producatori si 78 distribuitori), cu amenzi in valoare totala de 12,15 milioane lei (2,7 milioane euro), in urma unor intelegeri intre producatori si distribuitori in stabilirea preturilor de vanzare.

”Sanctiunile au fost aplicate in cadrul a patru investigatii avand ca obiect intelegeri anticoncurentiale intre cei patru producatori (Deutek S.A., National Paints Factories Company S.A., Policolor S.A., Swarco Vicas S.A) si distribuitorii lor pentru stabilirea pretului de revanzare a produselor si/sau impartirea pietelor de desfacere in perioada 2004 – 2010. Investigatiile derulate de Consiliul Concurentei au vizat relatiile dintre fiecare producator si retelele proprii de distributie”, a anuntat sambata Consiliul Concurentei, potrivit Mediafax.

In urma investigatiilor, autoritatea de concurenta a constatat ca unele contracte contineau clauze prin producatorii si distribuitorii stabileau pretul de revanzare al produselor (cu amanuntul si/sau engros). De asemenea, unele contracte contineau prevederi care restrictionau vanzarile in alte zone decat cele convenite cu producatorul. Consiliul Concurentei a amendat cei patru producatori - Deutek SA cu 502.999 lei (112.000 euro), National Paints Factories Company SA cu 105.445 lei (23.000 euro), Policolor SA cu 1,53 milioane lei (340.000 euro) si Swarco Vicas SA cu 160.233 lei (35.000 euro). Distribuitorii acestora au fost amendati cu 9,85 milioane lei ( 2,13 milioane euro).

Trei producatori (Deutek, Policolor si Swarco) si 22 de distribuitori si-au recunoscut participarea la intelegerile anticoncurentiale si au beneficiat de reduceri ale amenzilor cuprinse intre 20% si 30% din nivelul de baza. ”Consiliul Concurentei incurajeaza companiile implicate in intelegeri anticoncurentiale sa contacteze autoritatea de concurenta, sa isi recunoasca participarea la incalcare si sa furnizeze dovezi privind intelegerea respectiva. Procedand astfel, companiile pot beneficia de reduceri substantiale ale amenzilor sau chiar de imunitate totala, in functie de momentul in care contacteaza autoritatea de concurenta si de valoarea informatiilor furnizate”, spun oficialii autoritatii de concurenta. In prezent, Consiliul Concurentei are in derulare alte trei investigatii pe piata lacurilor si vopselelor din Romania, investigatii ce vizeaza producatori importanti, precum si distribuitorii acestora din perioada 2004 – 2015.

Citeste si:
USR atacă la Curtea Constituțională modificările aduse Legii...
USR atacă la Curtea...
Citeste si:
27 de idei pentru un mic dejun gustos si sanatos
27 de idei pentru un mic...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri