Persoanele care reclama Consiliului Concurentei, cu dovezi, ca o anumita firma sau mai multe incalca Legea Concurentei pot beneficia de recompense de pana la 1% din amenda aplicata firmei, dar nu mai mult de 100.000 euro.

Consiliul Concurentei vrea sa aduca un amendament la actuala Lege a Concurentei prin care aceasta masura sa poata fi aplicata. ”Propunerea noastra este ca cei care vin cu o sesizare care se dovedeste corecta dupa aceea, deci cei care ne dau informatii despre o practica anticoncurentiala sa fie recompensati. Aceasta, bineinteles, dupa ce se dovedeste ca informatiile oferite sunt corecte si instanta confirma ca, intr-adevar, firma aceea a incalcat legea. Cel care a facut sesizarea ar putea sa primeasca pana la 1% din cuantumul amenzii, dar nu mai mult de 100.000 de euro. Vrem sa-i incurajam material pe cei care au indicii ca se incalca legea”, a declarat sambata, la Sinaia, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, potrivit Mediafax.

Potrivit acestuia, masura functioneaza cu succes in Ungaria. ”Posibilitatea de a fi sesizati exista deja. Chiar din acest an avem un mecanism, oricine are informatii privind incalcarea legii ne poate scrie, trebuie sa ne dea si dovezi. Dar nu-i dam niciun ban. In al doilea rand, daca doreste sa ramana anonim, ca pot fi si astfel de situatii – oamenii stiu, vor sa ne spuna, dar nu vor sa se afle – avem un instrument acum pe site-ul nostru, este o aplicatie prin care ei ne pot trimite o sesizare, ea va ramane anonima”, a precizat Chiritoiu. Acesta spune ca amendamentel la ordonanta de aprobare a Legii Concurentei sunt in Parlament, la Senat. Acesta are termen limita pana la 20 octombrie. Daca pana la aceasta data Senatul are o concluzie, legea ajunge la Camera Deputatilor, care e camera decizionala.

De altfel, Consiliul Concurentei a anuntat in repetate randuri ca incurajeaza companiile implicate in intelegeri anticoncurentiale sa contacteze autoritatea de concurenta, sa isi recunoasca participarea la incalcare si sa furnizeze dovezi privind intelegerea respectiva. Procedand astfel, companiile pot beneficia de reduceri de pana la 30% ale amenzilor sau chiar de imunitate totala, in functie de momentul in care contacteaza autoritatea de concurenta si de valoarea informatiilor furnizate. Autoritatea de concurenta a declansat, in perioada 1 ianuarie – 15 septembrie 2015 zece investigatii, fata de 9 in aceeasi perioada din 2014. De asemenea, institutia a finalizat 11 investigatii in acest an fata de 9 la aceeasi data a anului trecut.

In prezent, Concurenta are in curs 61 de investigatii. Consiliul Concurentei a aplicat in acest an amenzi in suma totala de 13,67 milioane lei (3,05 milioane euro) unui numar de 116 firma: 82 firme de pe piata lacurilor si vopselelor (12,15 milioane lei, pentru intelegeri de fixare a preturilor de revanzare pentru produsele Deutek, National Paints Factories Company, Policolor si Swarco Vicas), 24 de firme de pe piata confectiilor (596.748 lei pentru intelegeri de fixare a preturilor de revanzare pentru produsele Ciserom si Secuiana) si 10 firme pe piata bransamentelor de gaze cu 920.069 lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri