Mai multe ONG-uri cer Camerei Deputatilor sa respinga proiectul de lege privind defaimarea sociala, initiat de liderul PSD Liviu Dragnea si adoptat pe 7 octombrie de Senat.

ONG-urile spun ca, chiar daca, dupa cum a declarat vineri, Dragnea va elimina criteriul defaimarii din cauza apartenentei politice din lege si va diminua cuantumul amenzilor, nu vor fi rezolvate "in niciun fel problemele fundamentale puse de aceasta lege care distruge ideea de protectie efectiva impotriva discriminarii in Romania".

Proiectul de lege privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup (L 534/2015) a fost adoptat pe 7 septembrie de Senat.

ONG-urile arata ca acest proiect este "un atac brutal la adresa ideii de nediscriminare in Romania", "instituie responsabilitatea colectiva" si "permite sanctionarea solicitarilor pentru autonomie ale comunitatilor minoritare".

Totodata, arata semnatarii, proiectul dubleaza prevederi din actuala legislatie antidiscriminare, pe care le inrautateste, si incalca directivele europene in materia nediscriminarii.

Citeste si:
Dragnea s-a intors la inchisoare dupa 24 de ore de libertate
Liviu Dragnea s-a intors la...

"Acest proiect contine definitii vagi permitand abuzuri, inclusiv limitarea libertatii de exprimare. Este de asemenea un proiect care instituie in interiorul CNCD-ului un alt organism de sanctiune inadecvat pentru domeniul discriminarii, si care nu respecta standarde de independenta, transparenta si minime garantii procesuale", se spune in comunicatul ONG-rilor.

Proiectul a fost adoptat de Senat intr-o forma foarte putin diferita de cea a initiatorului, precizeaza reprezentantii societatii civile, care fac in continuare o analiza a prevederilor.

"Este greu sa ne imaginam manifestari ale identitatii de grup in contextul nediscriminarii si egalitatii care sa aduca atingere sigurantei nationale, ordinii publice si bunelor moravuri, decat eventual in mentalitatea dictaturii national-comuniste omogenizatoare de minoritati, cu precadere cele nationale. (...) Mai mult, prin lipsa mentiunii "daca nu intra in sfera penala", in aceasta propunere, incitarea la ura si discriminare din Codul penal (un articol care e deja mai mult sau mai putin litera moarta avand in vedere lipsa de dosare trimise de parchete in instanta), are toate sansele sa devina complet inoperabil, orice astfel de incitare avand toate sansele sa fie inclusa doar sub definitia din acest deocamdata proiect legislativ. (...) In ceea ce priveste interdictia actiunilor “grupurilor sociale” care incalca drepturile si libertatile altor persoane, formularea este atat de vaga, incat permite oricand interpretari abuzive, in detrimentul libertatilor grupurilor minoritare/discriminate", arata ONG-urile, legandu-se de definirea termenilor din proiect.

Proiectul reglementeaza si infiintarea unui Departament pentru Promovarea Demnitatii Umane si Tolerantei in interiorul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), dar nesubordonat consiliului, ci unui membru al Colegiului Director.

Citeste si:
Cererea lui Dragnea de sesizare a Curtii de Justitie UE, respinsa
Cererea lui Dragnea de...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Legea defaimarii a fost adoptata de comisiile Camerei Deputatilor