Mai multe ONG-uri cer Camerei Deputatilor sa respinga proiectul de lege privind defaimarea sociala, initiat de liderul PSD Liviu Dragnea si adoptat pe 7 octombrie de Senat.

ONG-urile spun ca, chiar daca, dupa cum a declarat vineri, Dragnea va elimina criteriul defaimarii din cauza apartenentei politice din lege si va diminua cuantumul amenzilor, nu vor fi rezolvate "in niciun fel problemele fundamentale puse de aceasta lege care distruge ideea de protectie efectiva impotriva discriminarii in Romania".

Proiectul de lege privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup (L 534/2015) a fost adoptat pe 7 septembrie de Senat.

ONG-urile arata ca acest proiect este "un atac brutal la adresa ideii de nediscriminare in Romania", "instituie responsabilitatea colectiva" si "permite sanctionarea solicitarilor pentru autonomie ale comunitatilor minoritare".

Totodata, arata semnatarii, proiectul dubleaza prevederi din actuala legislatie antidiscriminare, pe care le inrautateste, si incalca directivele europene in materia nediscriminarii.

"Acest proiect contine definitii vagi permitand abuzuri, inclusiv limitarea libertatii de exprimare. Este de asemenea un proiect care instituie in interiorul CNCD-ului un alt organism de sanctiune inadecvat pentru domeniul discriminarii, si care nu respecta standarde de independenta, transparenta si minime garantii procesuale", se spune in comunicatul ONG-rilor.

Proiectul a fost adoptat de Senat intr-o forma foarte putin diferita de cea a initiatorului, precizeaza reprezentantii societatii civile, care fac in continuare o analiza a prevederilor.

"Este greu sa ne imaginam manifestari ale identitatii de grup in contextul nediscriminarii si egalitatii care sa aduca atingere sigurantei nationale, ordinii publice si bunelor moravuri, decat eventual in mentalitatea dictaturii national-comuniste omogenizatoare de minoritati, cu precadere cele nationale. (...) Mai mult, prin lipsa mentiunii "daca nu intra in sfera penala", in aceasta propunere, incitarea la ura si discriminare din Codul penal (un articol care e deja mai mult sau mai putin litera moarta avand in vedere lipsa de dosare trimise de parchete in instanta), are toate sansele sa devina complet inoperabil, orice astfel de incitare avand toate sansele sa fie inclusa doar sub definitia din acest deocamdata proiect legislativ. (...) In ceea ce priveste interdictia actiunilor “grupurilor sociale” care incalca drepturile si libertatile altor persoane, formularea este atat de vaga, incat permite oricand interpretari abuzive, in detrimentul libertatilor grupurilor minoritare/discriminate", arata ONG-urile, legandu-se de definirea termenilor din proiect.

Proiectul reglementeaza si infiintarea unui Departament pentru Promovarea Demnitatii Umane si Tolerantei in interiorul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), dar nesubordonat consiliului, ci unui membru al Colegiului Director.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri