Presedintele Klaus Iohannis a spus ca Romania este o tara cu un potential agricol enorm, dar importa atat de mult incat "devine o arta" gasirea produselor romanesti, dar ca el este un patriot in acest domeniu, scrie Mediafax.

"Sunt un patriot in acest domeniu si am spus in alocutiunea mea si cred ca nu este un lucru foarte bun ca suntem o tara cu un potential agricol enorm, dar importam atat de mult incat devine o arta sa gasesti produse romanesti daca vrei sa pui ceva pe masa si aceasta situatie trebuie sa o schimbam", a declarat presedintele Iohannis, in timpul vizitei printre standurile targului.

Intrebat de jurnalisti daca sotia este "atenta" la meniul sau, presedintele a raspuns afirmativ.

De asemenea, presedintele a spus ca lipsa predictibilitatii este o problema in toate domeniile si ca fara predictibilitate cresterea economica este foarte dificila.

"Este o problema in toate domeniile, fara predictibilitate e foarte greu sa creasca economia si sa ai o piata stabila. Predictibilitatea incepe cu o strategie, facem o strategie pentru x ani si ne tinem de ea, indiferent cine guverneaza, cine-i ministru, cine e secretar de stat. Aici mai avem mult de invatat", a spus Klaus Iohannis.

Intrebat daca bancile sunt interesate sa acorde credite pentru agricultori, presedintele a spus: "Sigur, si aici e nevoie de timp, pana se specializeaza pe diferite domenii, dar experienta din alte tari ne arata ca fara aceasta specializare va fi destul de dificil".

Presedintele Klaus Iohannis a participat, miercuri, la deschiderea celei de-a XX-a editii a Targului International Indagra.

Seful statului a spus, in discursul sustinut cu ocazia deschiderii acestui targ, ca Romania are un potential agricol imens, dar importa o proportie considerabila din produsele agricole si alimentare si ca isi doreste ca agricultura sa nu mai fie un domeniu al paradoxurilor, ci unul al performantei. Iohannis a aratat ca romanii au cele mai bune mere din lume, dar peste 80% dintre cele pe care le consumam sunt din import.

Seful statului a aratat ca un sfert din populatia ocupata lucreaza in agricultura, insa doar 4,7% din PIB provine din exploatarea agricola.

"Avem oameni harnici, cu initiativa, dar ne lipseste infrastructura. Si din cand in cand dam vina pe vreme sau, dimpotriva, in functie de ea asteptam un an bun in agricultura. Imi doresc ca agricultura romaneasca sa nu mai fie un domeniu al paradoxurilor, ci unul al performantei. Cred ca este momentul sa depasim o data pentru totdeauna aceasta faza si sa transformam agricultura romaneasca intr-una realmente competitiva, care nu depinde nici de vreme, nici de alte circumstante si in care investim. Cand spun investim nu ma refer doar la fonduri, ci si la preocupare constanta si actiune coerenta, transpusa in politici inteligente si stimulative. Romania trebuie sa incurajeze initiativa in agricultura si sa valorifice la maxim fondurile structurale", a declarat Iohannis.

Sursa foto: rosii, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri