Zece dintre ranitii in incendiul din club, aflati la Spitalul de Arsi, sunt in stare grava, cu arsuri pe corp, dar si de "extremitate cefalica si dezvoltare de arsuri de cai aeriene", prognosticul in cazul lor fiind foarte rezervat in conditiile in care evolutia se va vedea in zilele urmatoare.

Potrivit medicului de la Spitalul de Arsi care a dat informatii despre starea pacientilor internati in aceasta unitate medicala, pentru cei zece prognosticul este rezervat si destul de prost, in conditiile in care au arsuri intinse ca suprafata corporala, dar, "mai urat", au arsuri de extremitate cefalica si cu mare probabilitate, arsuri de cai aeriene. Medicul a precizat ca arsurile de cai aeriene urmeaza sa se manifeste ca severitate in zilele urmatoare, iar prognosticul unei astfel de arsuri este "foarte sumbru", potrivit Mediafax.

"Urgenta chirurgicala a acestor pacienti a constat doar in incizii de decompresiune. Asta e singura urgenta. Restul operatiilor vor fi analizate pe parcurs si se vor face ulterior, treptat, in functie de evolutia pacientilor", a explicat medicul. Acesta a mai spus ca printre cei aflati in stare grava sunt si cazuri in care arsurile sunt pe o sufrafata de 20 la suta din corp, dar care au arsura mare de extremitate cefalica si risc mare de arsura de cai aeriene. De asemenea, el a precizat ca, in cazul celor care au arsuri la nivelul fetei, este posibil sa fi suferit si arsuri oculare.

"Pericolele sunt uriase, decesul ii pandeste la fiecare pas", a spus medicul. Acesta a adaugat ca se analizeaza si daca vor fi facute transferuri ale unor pacienti de la alte spitale la Spitalul de Arsi. "Am putea avea solicitari de la alte spitale. Ne organizam sa vedem daca putem sa preluam si noi de la ceilalti colegi, avand in vedere faptul ca ii intelegem, pentru ca experienta noastra este mult mai mare cu arsurile.Pacientii de alte spitale primesc ingrijire specializata pentru ca au si ei sectie de chirurgie plastica.

Deci exista medic chirurg plastician, exista medici anestezisti care stiu sa se ocupe de un bolnav grav, probabil ca pe parcurs vom mai evalua, vom mai schimba bolnavii, o sa vedem. E o decizie care se va lua si la alte nivele", a mai spus medicul. Intrebat daca unitatea medicala are nevoie de ajutor, acesta a precizat ca s-a primit ajutor, fiind adusa aparatura de la Institutul "Matei Bals", dar si de la firme private. "Momentan suntem acoperiti", a precizat directorul medical. Potrivit acestuia, din cele 27 de persoane internate la Spitalul de Arsi, una singura nu a fost inca identificata.

"Sunt niste arsuri severe, vorbim de arsuri, ma refer la cei din Terapie Intensiva, de aproape sau peste jumatate din suprafata corpului, dar mai importanta este componenta pulmonara care se va devoala in zilele urmatoare. Ea nu apare de la inceput. Complicatia pulmonara severa apare in zilele urmatoare. Nu exista un termen, nu exista un model standardizat. Arsura e un dintre cele mai severe, daca nu cea mai severa agresiune care se adreseaza corpului uman, iar modul de raspuns al pacientilor la aceasta agresiune este total individualizat. Nu exista un model standard de comportament al bolnavilor. E importanta suprafata arsa si arsura de cai aeriene", a mai spus sursa citata.

Acesta a adaugat ca nici pacientii care nu sunt in stare foarte grava nu pot fi externati, pentru ca desi au arsuri pe suprafete reduse ale corpului, de patru - cinci la suta, acestea sunt profunde. Potrivit medicului, arsurile sunt in special la nivelul mainilor, toracelui, capului sau al spatelui si este vorba de arsuri de gradele II A, II B si III, cele de grad III fiind profunde si se pot vindeca doar prin operatie. Ultimul bilant al incendiului de vineri seara din Club Colectiv, din Capitala, arata 27 de persoane decedate si alte 146 de persoane internate in acest moment la spitalele din Capitala, a anuntat, sambata dimineata, secretarul de stat Raed Arafat, precizand ca 17 dintre decedati nu au fost identificati.

Secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a anuntat, dupa sedinta Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, care a avut loc la Guvern la ora 7.00, ca la acest moment sunt 146 de persoane internate. Numarul persoanelor decedate este de 27, dintre care 26 au murit inainte de a fi aduse la unitati meedicale, iar cea de-a 27-a a decedat la Spitalul Universitar.

Arafat a precizat ca 17 din cele 26 de persoane decedate in afara spitalelor nu au fost identificate. De asemenea, sunt neidentificati 5 din cei 146 de raniti internati la acest moment. Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a anuntat ca sambata, la ora 12.30, va avea loc o sedinta de Guvern, iar Comitetul National pentru Situatii de Urgenta va propune declararea a trei zile de doliu national.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri