Doneaza sange

Doneaza sange

Informatii actualizate despre locurile in care puteti dona sange puteti gasi pe pagina de Facebook “Mobilizare! DONAM SANGE pentru victimele exploziei din club Colectiv!”.

Locurile in care puteti dona sange sunt:

Centrul de Transfuzie Sanguina al Municipiului Bucuresti: Str. Constantin Caracas nr. 2, Bucuresti, Sector 1
Spitalul Floreasca
Spitalul Fundeni
Spitalul Municipal (Universitar)
Spitalul Militar

Pentru ca majoritatea donatorilor aleg sa mearga catre Centrul de Transfuzie Sanguina, directorul centrului, Doina Gosa, a cerut oamenilor sa se orienteze si catre spitale pentru a oferi sange. (Spitalul Floreasca, Spitalul Fundeni, Spitalul Universitar, Spitalul Militar).

Pentru a deveni donator de sange trebuie sa indepliniti urmatoarele conditii:
varsta cuprinsa in intervalul 18-60 ani
greutate peste 50Kg
puls regulat, 60 -100 batai/minut.
tensiune arteriala sistolica intre 100 si 180 mmHg
sa nu fii suferit in ultimele 6 luni interventii chirurgicale
femeile sa nu fie: insarcinate, in perioada de lauzie, in perioada menstruala
sa nu fi consumat grasimi sau bauturi alcoolice cu cel putin 48 de ore inaintea donarii
sa nu fii sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune,boli de inima,boli renale,boli psihice,boli hepatice,boli endocrine

Donatorii nu trebuie sa aiba sau sa fi avut urmatoarele boli:
hepatita (de orice tip)
TBC
sifilis
malarie
epilepsie si alte boli neurologice
boli psihice
bruceloza
ulcer
diabet zaharat
boli de inima
boli de piele: psoriazis, vitiligo
miopie forte peste (-) 6 dioptrii
cancer

Inainte de a dona:
Dimineata inainte de recoltare puteti consuma o cana cu ceai sau cafea, un mic dejun putin consistent, legume, fructe
Nu fumati inainte si dupa donare cu o ora
De asemenea veniti la donare, odihnit si nu dupa o noapte pierduta!

Criterii de excludere permanenta:
- afectiuni cardiovasculare (inclusiv hipertensiunea arteriala cronica in tratament, angina pectorala); traumatisme craniene cu sechele; etilism cronic; schizofrenie; epilepsie; hepatita cronica, ciroza hepatica; sifilis; pancreatita; cancer, leucemii; diabet zaharat; tuberculoza
hiperlipidemie; astm bronsic; alergia severa ; boli endocrine; lupus eritematos diseminat si alte colagenoze; psoriazis generalizat
persoanele pensionate medical, indiferent de diagnosticul de pensionare.

Criterii de excludere temporara:
boli infectioase (gripa , infectii bacteriene);
anemie; examinare endoscopica, transfuzii, interventii chirurgicale, tatuaje, contact apropiat cu persoane cu hepatita, HIV;
vaccinari; sarcina, alaptare; tratamente dentare;
consum de alcool in ultimele 48 de ore;
consum de medicamente.

Criterii suplimentare de excludere pentru donatorii de componente sanguine prin afereza
rombocite < 200.000/mmc;
pat vascular necorespunzator;
hipocalcemie;
tratament cu antiagregante plachetare in ultimele 7 zile, corticosteroizi, anticoagulante.

Donare de piele

Donare de piele

Romania are de cateva luni o banca de piele, iar deocamdata aceasta dispune de stocuri suficiente pentru victimele incendiului din clubul Colectiv din Capitala.

"In momentul de fata, exista o rezerva destul de importanta care poate acoperi cererea de acum. Sunt insa si foarte multi donatori care si-au exprimat aceasta dorinta. Evident ca noi acceptam orice ajutor din partea donatorilor, nu refuzam pe nimeni, doar vor fi evaluati si vor fi instiintati de noi", Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii, conform Mediafax.

El a adaugat ca operatiile de chirurgie reparatorie nu au inceput inca, cel mai probabil, el urmand sa inceapa luni, marti. Banicioiu a mai spus ca abia dupa aceasta data ar putea fi necesara donarea de piele.

Pielea se poate preleva atat de la persoane in viata cat si de la persoane decedate.

Cum ajuta companiile

Cum ajuta companiile

Companii precum producatori de alimente, bauturi, lanturi de restaurante, farmacii, hoteluri, companii de transport, s-au oferit in acest weekend sa ajute victimele, familiile acestora, doctorii, dar si donatorii de sange.

Dupa ce duminica au aparut informatii pe Facebook ca unele spitale nu ar avea medicamente si mai multe persoane s-au dus sa le cumpere, reprezentantii unitatilor sanitare au spus ca informatiile sunt false si ca dispun de tot ce au nevoie.

Sunati la spitale sa vedeti daca chiar este nevoie, in cazul in care vreti sa donati medicamente

"As vrea sa fac un apel catre toata lumea care s-a mobilizat sa faca donatii catre spitalul nostru. Ieri am inteles ca a circulat pe Facebook un anunt potrivit caruia Spitalul de Arsi nu are medicamente si ar avea mari probleme financiare, lucru total fals. Drept urmare, astazi, o gramada de persoane au pus mana de la mana si ne-au adus medicamente si pansamente. Avem tot ce ne trebuie, este in regula", a declarat medicul Adrian Stanculea, purtatorul de cuvant al Spitalului de Arsi, conform Mediafax.

El a mai spus ca oamenii ar trebui sa sune spitalele la care vor sa faca donatii si sa intrebe acolo daca au nevoie de medicamente sau pansamente. Acelasi lucru l-au precizat si oficiali si Spitalelor Floreasca si Bagdasar Arseni.

Lista de ajutoare

O lista cu felul in care pot ajuta companiile, dar si persoanele fizice a fost realizata de Ionut Oprea, presedintele IAB Romania, asociatie care reuneste profesionistii in internet.

Faceti cursuri de prim ajutor

Faceti cursuri de prim ajutor. Acest lucru nu are cum sa mai ajute persoanele care au murit sau au fost ranite in accidentul din clubul Colectiv, dar va ajuta pe viitor. Cea mai simpla metoda este prin a va inscrie la cursurile organizate de Crucea Rosie.

Sursa foto: http://ctsbucuresti.ro/