Procurorii de la Parchetul instantei supreme au ridicat, duminica, mai multe documente de la Primaria Sectorului 4 si de la Inspectoratul Teritorial de Munca, in cazul incendiului izbucnit in clubul Colectiv, soldat cu decesul a 30 de persoane si ranirea altor aproximativ 200, spun surse judiciare.

Surse judiciare au declarat, potrivit Mediafax, ca procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) au ridicat in cursul zilei de la Primaria Sectorului 4 si de la Inspectoratul Teritorial de Munca documente necesare anchetei facute in cazul incendiului din clubul Colectiv.

Astfel, de la ITM au fost ridicate documente privind formele de angajare ale salariatilor de la clubul Colectiv, iar de la Primarie, documente privind autorizarea functionarii clubului.

Parchetul instantei supreme arata, intr-un comunicat, ca politistii bucuresteni ridica documente ”apreciate ca fiind utile solutionarii cauzei” de la sediile mai multor institutii publice si private, fara sa precizeze numele institutiilor.

Totodata, in comunicat se arata ca la sediul Politiei Capitalei, sub coordonarea procurorilor, politistii criminalisti continua audierile de martori.

Potrivit ultimului bilant, in incendiul de vineri noapte au murit 30 de persoane, ultima - o tanara de 26 de ani - in cursul serii de duminica, la Spitalul Bagdasar-Arseni.

Alte aproximativ 140 de persoane sunt internate in mai multe spitale din Bucuresti, pana la 90 fiind in stare critica si grava.

Ancheta in cazul incendiului din clubul Colectiv este facuta de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dupa ce procurorul general a dispus, sambata, preluarea cercetarilor de la Parchetul Tribunalului Bucuresti.

Procurorul general Tiberiu Nitu a declarat, sambata, ca ancheta este pentru omor calificat, pentru care "pedeapsa este foarte mare".

”Vorbim despre o incepere de urmarire penala cu privire la fapta. In momentul in care se va putea dispune efectuarea in continuare a urmaririi penale cu privire la o persoana se vor stabili toate elementele, inclusiv pozitia subiectiva a acelor persoane cu privire la care se va dispune efectuarea in continuare a urmaririi penale si se va stabili forma de vinovatie. Nu vreau sa spun de pe acum ca va fi cineva acuzat de omor calificat sau ucidere din culpa”, a spus Nitu.

Primarului Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, declara, sambata, ca nu are ce sa-si reproseze si ca, din punctul de vedere al primariei, Clubul Colectiv a functionat legal, controalele inspectorilor sai desfasurandu-se inainte de ora 16.30, in cadrul programului de lucru, nu seara si noaptea, cand clubul are activitate.

"Avem la dosar toate actele, am indeplinit toate normele legale de eliberare a acordului de functionare (...) Legea Politiei locale spune ca pentru eliberarea acordului de functionare trebuie sa avem acordul locatarului, contractul de inchiriere, titlul de proprietate, datele de identificare de la Registrul Comertului. Locatarul da declaratie pe proprie raspundere despre ce activitatea pe care trebuie sa o desfasoare. Acordul de functionare insumeaza toate acordurile de la toate instititutiile”, a sustinut primarul Sectorului 4.

Si ministrul Muncii, Rovana Plumb, a dispus ancheta sociala privind situatia celor cinci copii ai uneia dintre victimele incendiului de vineri noapte, o angajata care ar fi lucrat la negru in clubul Colectiv, iar Inspectia Muncii verifica legalitatea angajarii personalului localului.

Pompierii si Politia vor controala cluburile, discotecile, cinematografele si mall-urile

Echipe de control formate din pompieri si politisti vor incepe sa controleze cluburile, discotecile, cinematografele, barurile, mall-urile si alte incinte in care sunt aglomerari mari de persoane, a anuntat, duminica, secretarul de stat in Ministerul de Interne Raed Arafat.

Raed Arafat a precizat ca in prezent se elaboreaza un plan de actiune, iar de saptamana viitoare echipe mixte formate din pompieri si politisti vor incepe sa controleze toate incintele in care au loc aglomerari mari de persoane. El a enumerat cluburi, discoteci, cinematografe, baruri, mall-uri, dar nu a exclus orice alt spatiu, inclusiv bisericile.

"Oriunde pot avea acces pompierii, este la latitudinea lor", a afirmat Arafat.

Secretarul de stat a spus ca pompierii pot lua masurile care se impun, potrivit legii, inclusiv sa dea amenzi, dar vor fi insotiti si de politisti pentru a nu fi agresati.

Intoxicatia cu monoxid de carbon, fum si gaze toxice, cauza principala a deceselor din Colectiv

Intoxicatia cu monoxid de carbon, fum si gaze toxice este principala cauza a decesului victimelor incendiului de vineri noapte, din Clubul Colectiv, releva primele rezultate provizorii ale autopsiilor.

Potrivit surselor citate, toate autopsiile s-au incheiat duminica seara, la Institutul National de Medicina Legala "Mina Minovici", iar concluziile provizorii au fost transmise anchetatorilor.

Conform concluziilor provizorii ale autopsiilor facute asupra cadavrelor persoanelor care si-au pierdut viata in incendiul produs, vineri noapte, in clubul bucurestean Colectiv, principala cauza a decesului ar fi intoxicatia cu fum, monoxid de carbon si gaze toxice.

Raportul final al autopsiilor implica insa mai multe analize al caror rezultat poate dura si pana la doua saptamani, urmand sa fie efectuate mai multe investigatii, intre care si analize toxicologice pentru a se stabili exact ce substante sau ce grup de substante au provocat decesul victimelor, au mai precizat sursele citate.

Potrivit ultimului bilant, in incendiul de vineri noapte au murit 30 de persoane, ultima - o tanara de 26 de ani - in cursul serii de duminica, la Spitalul Bagdasar - Arseni.

Alte aproximativ 140 de persoane sunt internate in mai multe spitale din Bucuresti, pana la 90 fiind in stare critica si grava.

Numarul deceselor victimelor ranite grav in incendiul de la Colectiv s-ar putea dubla, a declarat, duminica, premierul Victor Ponta, precizand ca aceasta este concluzia unui grup de lucru pe care l-a convocat la Guvern.

Sursa foto: Mediafaxfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri