Sapte chirurgi "lucreaza" la un singur om, in conditiile in care cei 90 de pacienti in stare grava inseamna, de fapt, o mie de pacienti cu arsura cunoscuta pana acum, iar experti veniti din alte tari au renuntat dupa ce au vazut ca sunt cazuri cu care nu s-au mai confruntat, spune Nicolae Banicioiu.

Intrebat daca sistemul medical actual ii poate tine in viata pe cei 90 de raniti in incendiul de la Colectiv, aflati in stare grava si critica, in spitale din Capitala, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat pentru ca pacientii respectivi "nu sunt in stare grava, ci intr-o stare fara precedent", potrivit Mediafax.

"Suntem intr-o situatie cu totul neasteptata. Cei 90 de pacienti in stare grava inseamna, de fapt, o mie de pacienti cu arsura cunoscuta pana acum. Si nu spun asta doar eu, ci o recunosc specialistii dn tara si din strainatate", a spus Banicioiu.

Ministrul Sanatatii a precizat, in ceea ce priveste dimensiunea unei echipe medicale in cazul acestor pacienti fara precedent, ca sapte chirurgi lucreaza simultan la un singur om. "Unul la fata, altul la mana, altul, la picior, si tot asa. Francezii ne-au zis ca ei nu credeau ca pot face fata la asa ceva. Revin. O echipa are sase - sapte chirurgi. O echipa completa are cam 10-15 persoane. Numai la Floreasca sunt 40 de chirugi si 25 de rezidenti. Pe langa Spitalul de Arsi, exista clinici de chirugie plastica, reparatorie si arsuri si in marile spitale de urgenta.

Spitalele au facut dovada unor echipe medicale foarte bine pregatite", a declarat Banicioiu. Intrebat daca Ministerul Sanatatii a facut solicitare pentru ca ranitii sa fie transportati in alte tari, ministrul Banicioiu a spus ca ministerul nu a facut o asemenea cerere, dar ca au venit experti din mai multe tari cu acest gand. "Dupa ce au vazut ca este vorba despre cazuri cu care nu s-au mai confruntat nici ei, au renuntat. Mai mult, am spus-o si repet, noi nu ne-am opus niciunui ajutor. Si multumim tuturor care si-au oferit sprijinul", a afirmat Nicolae Banicioiu.
Referitor la situatia actuala a bancii de piele, ministrul Sanatatii a spus ca, in prezent, sunt 7.000 de centimetri de piele. "Cel mai bun este autotransplantul. Sigur ca in acest moment nu s-ar lua in calcul o astfel de interventie. Dar sa stiti ca in banca sunt 7.000 de centimetri de piele. Mai mult, sa stiti ca sistemul a fost pregatit foarte bine. In noaptea incendiului am plecat prin spitale si am vazut ca, de exemplu, albumina, atat de necesara in aceste cazuri era in stocuri suficiente, incredibile", a spus Banicioiu.

Intrebat despre Departamentul de Chirugie Plastica de la Spitalul Floreasca, ministrul Sanatatiii a raspuns: "Vorbim din nou depre situatii aparte. Primele 72 de ore au fost cele in care s-au facut interventii si de cateva ori pe zi. Nu era cazul sa-i transferam. Pe masura ce situatiile o vor impune, vor fi mutati in acest departament, profesorul Ioan Lascar va decide".

Un expert francez in tratamentul arsurilor grave venit in misiune in Romania a declarat, luni seara, dupa ce a vizitat mai multe spitale din Bucuresti in care sunt pacientii raniti in incendiul de la Colectiv, ca nu au intalnit niciodata o astfel de situatie. Profesorul Marc Chaouat, secretarul general al Societatii Franceze de Studiere si Tratare a Arsurilor si medic la Centrul de Tratare a Victimelor Arsurilor Grave din Spitalul St. Louis din Paris, a declarat, luni seara, intr-o conferinta la Ambasada Frantei, ca el si un alt medic francez, Vincent De Broucker, veniti impreuna in misiune, au vizitat spitalele din Bucuresti pentru o actiune care era planificata cu mult timp inainte, dar si pentru a discuta cu colegii romani despre aceasta situatie de criza. El a spus, dupa ce a vizitat mai multe spitale din Bucuresti in care sunt pacientii raniti in incendiul de la Colectiv, ca nu au intalnit niciodata o astfel de situatie. "Am vazut mobilizarea de care colegii nostrii dau dovada, este o situatie cu care rar te intalnesti in experienta profesionala. Am o experienta de peste 20 de ani, dar nu am cunoscut niciodata o astfel de situatie cu un numar atat de mare de pacienti in stare grava care sa fie tratati in acelasi timp", a spus Marc Chaouat.

In urma incendiului din Clubul Colectiv au murit 32 de persoane, iar alte aproximativ 130 sunt internate in mai multe spitale din Bucuresti, peste 50 fiind in stare critica sau grava.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri