Romania nu a activat Mecanismul UE de protectie civila, dar Guvernul a trimis joi Comisiei Europene (CE) o solicitare pentru transferul in alte state membre a aproximativ 80 de pacienti care nu pot fi tratati in Romania, potrivit purtatorului de cuvant al CE, Jakub Adamowicz.

"Nu am primit nicio notificare de la autoritatile din Romania ca ar fi fost activat vreun mecanism, raspunsul este clar nu. Nu am primit nicio notificare de la Guvernul roman sau de la autoritatile romane ca Mecanismul UE de protectie civila ar fi fost activat", a declarat, Jakub Adamowicz, purtator de cuvant al Comisiei Europene pentru politica regionala.

Comisia Europeana a primit joi o cerere din partea Guvernului de la Bucuresti pentru ajutor, care include cautarea la nivel european a unor optiuni in ce priveste transferul a aproximativ 80 de persoane ranite in alte tari membre ale Uniunii Europene sau ale Spatiului Economic European, care nu pot fi tratate in Romania, a precizat Adamowicz, citat de Mediafax.

Dupa primirea cererii de la Bucuresti, CE a cerut membrilor Comisiei pentru sanatate si securitate sa ia in considerare cererea Romaniei si sa transmita aceasta cerere autoritatilor competente din tarile respective.

"Examinam in momentul de fata cu colegii din comisiile specifice (Sanatate si securitate, Ajutor umanitar si managementul crizelor) pentru a identifica optiuni pentru rambursarea oricarui tratament administrat in alta tara membra", a mai precizat purtarorul de cuvant.

Sorin Cimpeanu a declarat sambata ca Romania nu a solicitat declansarea mecanismului de ajutor pentru dezastre intrucat tragedia din clubul Colectiv nu s-ar inscrie in definitia formala a dezastrelor si pentru ca pasii de urmat erau exact aceiasi si cu mecanismul activat si cu el neactivat.

Intrebat de jurnalisti de ce abia joi, in a sasea zi de la tragedia din clubul Colectiv, Romania a cerut ajutorul Comisiei Europene pentru mutarea unora dintre pacientii aflati in stare grava in spitalele din Bucuresti, premierul interimar Sorin Cimpeanu a declarat ca Romania nu a cerut declansarea mecanismului de ajutor pentru dezastre.

"In primul rand, Romania nu a solicitat declansarea mecanismului de ajutor pentru dezastre. Nu a facut acest lucru din doua motive, o data, pentru ca nu se inscrie in definitia formala a dezastrelor aceasta tragedie care s-a intamplat in Romania si, in al doilea rand, as vrea sa precizez faptul ca pasii de urmat in realitate, si realitatea ne intereseaza, erau exact aceiasi si cu mecanismul activat si cu mecanismul neactivat. Este vorba doar de decontarea cheltuielilor si, asa cum am spus, resursele financiare nu sunt deloc prioritare in aceasta situatie", a declarat Cimpeanu, adaugand ca Guvernul si-a asumat "toate cele care au fost prezentate".

Sambata dimineata, 16 raniti in incendiul din clubul Colectiv au fost preluati cu doua aeronave Spartan ale Ministerului Apararii, fiind transferati in strainatate. Opt dintre pacienti au fost transferati pentru tratament in trei spitale din Olanda, iar ceilalti opt, la Spitalul Militar din Bruxelles. Doi dintre cei opt pacienti transportati in Olanda au decedat, unul in ambulanta spre spital si un altul la spitalul din Rotterdam, a spus secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat. Alte doua victime au fost transferate in Austria si trei in Israel.

Duminica, alte doua aeronave ale MApN urmau sa transporte doi pacienti in Marea Britanie si Ungaria, insa zborurile au fost anulate. In schimb, ministrul Apararii Mircea Dusa a precizat ca duminica va veni la Bucuresti o aeronava NATO care va ajuta la transferul pacientilor in strainatate.


Intrebari pentru Ministerul Sanatatii privind gestionarea "crizei Colectiv"

Tudor Chirila, care sambata l-a criticat pe Nicolae Banicioiu, a revenit pe Facebook cu cateva intrebari pentru Ministerul Sanatatii, cerandu-i sa spuna cate paturi complet echipate pentru tratarea pacientilor cu arsuri grave exista in spitalele in care sunt internate victimele din Colectiv.

Sambata, actorul si cantaretul Tudor Chirila, liderul trupei Vama, a scris ca este mai mult decat evident ca ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a dat ordin spitalelor sa afirme ca se descurca in criza victimelor incendiului din Colectiv, artistul precizand ca la fel de grava este si atitudinea managerilor de spitale "care au consimtit sa faca parte din acest joc odios".

"Este mai mult decat evident ca soarta unor oameni a fost batjocorita pentru un gest de PR", a mai scris Tudor Chirila, transmitand totodata "un gand bun pentru medicii care in aceste circumstante nefavorabile au facut si fac tot posibilul pentru a salva vieti".

Duminica, Tudor Chirila a revenit cu precizari si intrebari pentru Ministerul Sanatatii privind modul in care institutia condusa de Nicolae Banicioiu a gestionat situatia victimelor incendiului din clubul Colectiv.

"Pentru ca legat de acuzele formulate la adresa ministrului Banicioiu & comp mi s-a reprosat ca vorbesc ca sa ma aflu in treaba va supun atentiei un rezumat al discutiilor pe care le-am purtat zilele astea cu medici, administratrori, reprezentanti de ONG-uri din sanatate", spune Tudor Chirila.

El a precizat ca a aflat ca tratarea arsurilor grave, pe suprafetele mari ale corpului, insotite de arsuri ale cailor respiratorii si intoxicatii necesita un minimum de dotari, pe care, nici macar Spitalul de Arsi (Spitalul de Chirurgie Plastica si Reparatorie) nu le are: paturi speciale pentru arsi - echipate cu saltele active, care trateaza arsura, nu doar previne escara (coaja neagra care se formeaza pe piele de obicei din cauza unei arsuri, n.r.) - si dotate cu sistem de ridicare a pacientului si transportul catre vana de curatare, in vederea limitarii durerii; camere de izolare si/sau camere sterile echipate cu sistem de sterilizare a aerului; aparate de ventilatie mecanica si asa zisii "plamani artificiali" care sa preia respiratia pacientului pana la vindecarea cailor respiratorii si a plamanilor.

"Fiecare respiratie a unui pacient cu arsuri ale cailor respiratorii inseamna dureri cumplite. In plus, arsuri ale cailor respiratorii inseamna infectii severe in 100% din cazuri. Daca pacientul nu este conectat la un plaman artificial, arsurile cailor respiratorii si ale plamanilor sunt greu de vindecat", a mai spus Tudor Chirila.

Acesta a precizat ca pacientii cu arsuri grave mor din cauza infectiilor, daca nu sunt izolati imediat intr-un mediu controlat in ceea ce priveste germenii si bacteriile. "Riscul de sepsis pentru acesti pacienti este mare si asta duce la moarte. Fiecare clipa pe care un pacient cu arsuri grave o petrece intr-un mediu septic inseamna scaderea sanselor. Ca sa nu mai spunem ca orice arsura grava, chiar daca nu este pe o suprafata foarte mare, are risc major de suprainfectare si de sepsis (afectiune sistemica produsa de invadarea microbiana a partilor componente ale organismului care, in mod normal, sunt sterile, n.r.)", afirma Tudor Chirila.

FOTOGRAFII: Victime de la club Colectiv sunt urcate la bordul aeronavei NATO care ii transporta la o clinica din strainatate, duminica, 8 noiembrie 2015. (Mediafaxfoto)

#Colectiv. Ce ironie: reforma sanatatii, dupa 4 ani

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri