Zarand, un sat mic si sarac din vestul Romaniei a devenit punctul central al unei povesti cu achizitii litigioase de terenuri agricole de catre multinationale cu capital strain si a coruptiei in stil mafiot. Investigatiile Deutsche Welle si EU Observer pozitioneaza ca principal beneficiar in aceasta afacere cu terenuri in Romania pe gigantul bancar olandez Rabobank.

Prin intermediul unor filiale ce apartin unui fond de investitii, numit Rabo Farm, in valoare de 315 milioane euro, pentru achizitii de terenuri agricole in Romania si Polonia, gigantul bancar olandez Rabobank a dobandit peste 21.000 de hectare de teren agricol in Romania odata cu 2011, ca parte a unei investitii pe o perioada de cincisprezece ani, asteptata sa dea randamente de pana la 900 milioane euro investitorilor. In Zarand, Rabo Farm a cumparat peste 140 de hectare de teren agricol din 2012 si alte zeci de mii in peste 50 de sate din Romania.

Din analiza documentelor aflate in Instanta reiese ca Rabo Farm a cumparat terenuri agricole in Zarand intre 2013 si 2014 de la doi intermediari: o femeie pe nume Elena Bosca si o companie austriaca denumita Bardeau Holding Romania, care, la randul lor, obtinusera terenurile de la peste 150 de proprietari, insa cei pagubiti afirma ca nu-si amintesc de aceasta tranzactie.

In 2010, dupa obtinerea unor pre-contracte de vanzare-cumparare, firma austriaca si Elena Bosca i-ar fi reclamat pe sateni la tribunalul din localitatea Ineu pe motiv ca refuza sa-si indeplineasca obligatiile contractuale de vanzare a respectivelor terenuri. Audierea si decizia instantei a fost oferita rapid, iar cei inculpati sustin ca nu au fost niciodata informati cu privire la acest proces si, implicit, nu au beneficiat de vreo forma de aparare.

Dar, Florita Bolos, unul dintre judecatorii care i-au acordat castig de cauza femeii Elena Bosca si firmei Bardeau Holding, a fost condamnat la patru ani de inchisoare pentru fals si luare de mita. Acum, procesele din aceasta speta si documentele de proprietate furnizate de Elena Bosca si firma austriaca se afla sub lupa procurorilor DNA, sub suspiciunea de fals si uza de fals.

Unde este legatura cu Rabobank? O analiza a tiparului de achizitii de terenuri agricole din Romania arata ca aceste practici ale subsidiarelor Rabobank se extind dincolo de Zarand. Spete similare au fost constatate si in cazul Kamparo Investment, in judetul Dolj si in alte localitati din apropriere de granita cu Bulgaria. Si aici sute de terenuri agricole au fost cumparate prin intermediari, dupa ce autoritatile locale au emis noi acte de proprietate. Dupa achizitie, terenurile au fost inchiriate de catre Rabo Farm catre politicieni si persoane acuzate de crima organizata.

Sursa foto: Shutterstock / Agricultura

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri