Cei sase retinuti in dosarul privind despagubirea ilegala acordata de ANRP lui Mihai Rotaru, printre care omul de afaceri si fosta sefa a ANRP Crinuta Dumitrean, au fost arestati, printr-o decizie a instantei supreme.

Astfel, Mihai Rotaru, Crinuta Dumitrean, Sergiu Diacomatu, Rodica Constantinovici, Lacramioara Alexandru si Sergiu Negurici, retinuti joi de procurorii anticoruptie, se intorc in arest. Decizia de sambata a instantei poate fi contestata tot la ICCJ, potrivit Mediafax.

Mihai Rotaru, actionar al CS Universitatea Craiova, este acuzat de cumparare de influenta si complicitate la abuz in serviciu, fiind suspectat ca i-a dat 600.000 de euro mita deputatului Ioan Oltean, pentru a-si exercita influenta asupra fostei presedinte a ANRP Crinuta Dumitrean pentru urgentarea si aprobarea unei despagubiri.

Rotaru a obtinut, in 17 iunie 2010, de la Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din ANRP, o despagubire de aproape 109 milioane de lei pentru un teren din Pitesti, care ar fi fost supraevaluat cu peste 87 de milioane de lei. Din comisie, au facut parte Crinuta Dumitrean, care era si presedintele ANRP, Sergiu Diacomatu, vicepresedinte al autoritatii, Rodica Constantinovici si Lacramioara Alexandru, acuzati de abuz in serviciu.

Evaluatorul Sergiu Negurici este acuzat de complicitate la abuz in serviciu pentru supraevaluarea terenului. Procurorii aratau in referatul cu propunere de arestare ca Ioan Oltean era "ca un sef" pentru fostul presedinte al ANRP Crinuta Dumitrean si ca era de notorietate in randul functionarilor publici ca Mihai Rotaru beneficia de despagubiri generoase si prompte urmare acestei relatii, in vreme ce mii de dosare erau tinute in asteptare.

Mihai Rotaru cumparase drepturile litigioase pentru terenul respectiv de la o alta persoana cu cateva luni inainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27 noiembrie 2009, cu suma de 750.000 euro, precizeaza procurorii, aratand ca persoana a vandut aceste drepturi dupa ce, timp de opt ani, nu reusise sa obtina proprietatile revendicate, ceea ce condusese si la initierea unui proces in instanta.

Rotaru i-ar fi remis lui Oltean, anterior datei de 17 iunie 2010, suma de 600.000 euro pentru a-si exercita influenta asupra Crinutei Dumitrean in incinta unei parohii, spun procurorii. DNA cere aviz de la Camera Deputatilor pentru arestarea preventiva a deputatilor PNL Ioan Oltean si Catalin Teodorescu, membru si el in Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, in acest dosar.

In aceeasi cauza mai sunt vizati Remus Baciu si Marko Attila, care au facut de asemnea parte din comisie atunci cand aceasta a aprobat solicitarea de despagubire a lui Mihai Rotaru. Suma platita in acest dosar de despagubire pentru un teren reprezinta un sfert din totalul despagubirilor civile platite de ANRP in tot cursul anului 2011, potrivit DNA.

Intr-un alt dosar privind despagubiri ilegale de la ANRP, cunoscut ca "Bica 1", sunt judecati, pentru abuz in serviciu, opt fosti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor - fosta sefa a DIICOT Alina Bica, in calitate de fost reprezentant al Ministerului Justitiei in comisia ANRP, Crinuta Dumitrean, Sergiu Ionut Diacomatu, Catalin Florin Teodorescu, Remus Baciu, Lacramioara Alexandru, Oana Vasilescu si Dragos George Bogdan. Evaluatorul Emil Nutiu si omul de afaceri Gheorghe Stelian sunt acuzati de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.

Cei opt fosti membri ai Comisiei din ANRP sunt acuzati ca i-au aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, in 2011, despagubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro. Deputatul Ioan Oltean declarat, in decembrie 2014, ca "in afara de faptul ca a recomandat-o" pe Crinuta Dumitrean premierului Emil Boc pentru a fi presedinta ANRP, "nu a avut niciun fel de alta interferenta cu activitatea acesteia" si ca propunerea sa "a fost facuta cu buna-credinta".

"La vremea respectiva, nu exista niciun indiciu care sa conduca la suspiciuni privind pregatirea ei profesionala si corectitudinea", spunea Ioan Oltean. Fostul vicepresedinte al ANRP Sergiu Diacomatu le-a spus procurorilor ca Dorin Cocos i-a promis ca va fi mentinut in functie daca il sprijina neconditionat in solutionarea unor dosare privind despagubiri pentru terenuri, precizand l-a cunoscut pe omul de afaceri prin fiul acestuia, Alin.

Diacomatu le-a mai spus procurorilor ca Dumitrean era sprijinita de Ioan Oltean, care la aproape fiecare sedinta de birou politic cerea sa fie demis din functia de vicepresedinte al ANRP.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri