Conducerea Operei Nationale Bucuresti (ONB) a dispus suspendarea contractului individual de munca al Alinei Moldovan, director general adjunct in cadrul ONB, pana la incheierea procesului in care este vizata aceasta, informeaza Ministerul Culturii.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a comunicat, sambata, faptul ca in conformitate cu prevederile Codului Muncii, avand in vedere calitatea de inculpat a directorului general adjunct al Operei Nationale Bucuresti, Alina Moldovan, intr-un dosar aflat pe rolul Judecatoriei sectorului 1 Bucuresti, conducerea Operei Nationale Bucuresti a dispus suspendarea contractului individual de munca al acesteia pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti, potrivit Mediafax.

In prezent, conducerea Operei Nationale Bucuresti este asigurata de George Calin, director general interimar, si Johan Kobborg, director artistic, potrivit site-ului ONB. In luna iunie, directorul suspendat al Operei Nationale Bucuresti, Razvan Ioan Dinca, a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu si fals in declaratii. Alaturi de acesta au fost trimisi in judecata si alti angajati si colaboratori ai ONB. Astfel, procurorii Parchetului Judecatoriei Sectorului 1 ii acuza de Razvan Ioan Dinca, director general al Operei Nationale, suspendat din functie, Alina Moldovan, director general adjunct, Georgeta Petrescu, director economic, Madalina Gabriela Iacob, sef Birou achizitii publice, si Sebastian-Eduard Grigore, coordonator echipa tehnica si administrativa, de mai multor infractiuni de abuz in serviciu, fals in declaratii si conflict de interese.

In acelasi dosar, Demeter Andras, fost secretar de stat in Ministerul Culturii si fost presedinte-director general al Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR), in prezent membru in Consiliul de Administratie al SRR, va fi judecat pentru conflict de interese. De asemenea, procurorii l-au trimis in judecata pe Dan Mircea, administratorul SC B.P. SRL, o firma angajata sa pazeasca Opera Nationala, acesta fiind acuzat de desfasurare de activitati de paza sau protectie, de proiectare, producere, instalare si intretinere a sistemelor de alarma impotriva efractiei sau a componentelor acestora fara atestat sau fara licenta de functionare.

Dosarul a fost inregistrat la Judecatoria Sectorului 1, instanta stabilind ca Razvan Ioan Dinca sa fie cercetat in libertate. Judecatoria Sectorului 1 a respins cererea procurorilor de arestare preventiva a lui Dinca, instanta dispunand masura controlului judiciar in cazul acestuia. Totodata, prin rechizitoriu s-a dispus disjungerea cauzei si formarea unui nou dosar in care sa se efectueze cercetari cu privire la savarsirea altor posibile infractiuni de abuz in serviciu. Potrivit rechizitoriului procurorilor, Razvan Ioan Dinca, in calitate de director general al Teatrului National de Opereta (TNO), iar ulterior al Operei Nationale din Bucuresti, ordonator tertiar de credite, cu intentie, nu si-a indeplinit atributiile de serviciu.

Anchetatorii sustin ca, in perioada februarie 2008 - 3 februarie 2011, in calitate de director general al Teatrului de Opereta, ordonator tertiar de credite, Dinca nu a urmarit realizarea veniturilor datorate TNO de catre locatarul SC B.P. SRL, cauzand astfel un prejudiciu de 321.301,60 de lei. De asemenea, potrivit procurorilor, in perioada 4 octombrie 2013 - 1 aprilie 2014, in calitate de director general al Operei Nationale din Bucuresti (ONB), ordonator tertiar de credite, Dinca a efectuat plati nelegale, nejustificate catre prestatorul SC H.G.C.F.M. SRL, cauzand un prejudiciu de 152.112,18 lei.

"La data de 27.09.2012, in calitate de director general al TNO, ordonator tertiar de credite, impreuna cu inculpatii Petrescu Georgeta si Grigore Sebastian Eduard, au efectuat plati nelegale catre beneficiarul SC B.C. SRL, cauzand un prejudiciu de 44.800 lei. La data de 27.09.2012, in calitate de director general al TNO, impreuna cu inculpatii Petrescu Georgeta si Grigore Sebastian Eduard, au efectuat plati nelegale catre beneficiarul SC G.G.A.C. SRL, cauzand un prejudiciu de 5.870 lei", au mai scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Razvan Ioan Dinca mai este acuzat ca, in perioada 20 august 2010 - 29 mai 2012, a participat la luarea a cinci decizii, impreuna cu contabilul sef si consilierul juridic al Operei Nationale, respectiv a indeplinit 16 acte prin care s-a obtinut, direct si indirect, un folos patrimonial cu titlu de contravaloare prestatii artistice, in cuantum total de 52.418,42 lei, pentru Demeter Andras, in conditiile in care Dinca s-a aflat in raporturi de munca, in perioada 12 iulie 2010 - 3 iulie 2012, cu Societatea Romana de Radiodifuziune. In acea perioada, Demeter Andras era presedinte-director general al SRR si a semnat o decizie prin care Dinca a fost numit consilierul sau personal, precum si contractul individual de munca si actele si inscrisuri in baza carora acesta a primit drepturi salariale de 111.119 lei.

Procurorii mai sustin ca, in 1 noiembrie 2011, Dinca a participat la luarea unei decizii, impreuna cu contabilul sef si consilierul juridic al institutiei, si a semnat, atat din partea beneficiarului TNO, cat si din partea prestatorului, un contract civil de prestari servicii, avand ca obiect asigurarea in cadrul etapei A3 a proiectului "Scenart" a functiei de expert formare - curs producator delegat de teatru, in schimbul unui onorariu platit de beneficiar. Ulterior, in 27 aprilie 2012, Dinca "a indeplinit un act, materializat in semnarea ordinului de plata emis in baza acestui contract, prin care s-a obtinut in mod direct (cazul ordinului de plata) si indirect (cazul contractului) un folos patrimonial, pentru sine, cu titlu de contravaloare prestari servicii, in cuantum de 17.736 lei, inscris in ordinul de plata", sustin anchetatorii.

In rechizitoriu se mai arata ca Dinca nu a trecut in declaratia de interese din 2013 calitatile de unic asociat si administrator al unei societati comerciale, iar in declaratiile de avere din 2011, 2012, 2013 si 2015 nu a mentionat calitatea sa de proprietar al unui imobil, respectiv pe cea de titular al unui credit bancar, dar a incris date nereale privind valoarea unor credite bancare contractate. Demeter Andras este acuzat ca, in calitate de presedinte-director general al SRR, in perioada 12 iulie 2010 - 1 ianuarie 2012, a indeplinit trei acte prin care Dinca a obtinut drepturi salariale de 111.119 lei.

Actele au fost incheiate in conditiile in care atat inainte, cat si ulterior perioadei de referinta iulie 2010 - ianuarie 2012, Persoana Fizica Autorizata "Demeter Andras Istvan" a avut raporturi comerciale cu Teatrul National de Opereta "Ion Dacian", reprezentat de Dinca. Astfel, Demeter Andras a obtinut foloase patrimoniale in cuantum total de 104.258,53 lei, in baza ordinelor de plata semnate de Dinca, precum si prin contractele de prestatii artistice semnate de acesta din partea beneficiarului TNO. Alina Moldovan este acuzata ca, in calitate de director general adjunct si ordonator tertiar de credite al Teatrului National de Opereta "Ion Dacian", in perioada 1 aprilie 2013 - 11 aprilie 2013, a participat la luarea unui numar de trei decizii, respectiv a indeplinit un act prin care s-a obtinut in mod direct si indirect un folos patrimonial cu titlu de contravaloare prestatii artistice, in cuantum total de 2.204 lei, pentru Demeter Andras.

Deciziile au fost luate in conditiile in care Moldovan s-a aflat in raporturi de munca, in perioada 1 decembrie 2010 - 16 iunie 2011, cu Societatea Romana de Radiodifuziune, reprezentata de Demeter Andras. Procurorii au precizat ca Alina Moldovan a fost numita consilier principal in cabinetului presedintelui-director general al SRR Demeter Andras, aceasta obtinand astfel drepturi salariale de 14.819 lei. Alina Moldovan mai este acuzata ca, in calitate de director general adjunct al Teatrului National de Opereta, iar ulterior al Operei Nationale, nu a trecut in declaratiile de avere din 2011, 2012, 2013 si 2014 calitatea sa de proprietar al unui imobil.

Totodata, procurorii o acuza pe Madalina Gabriela Iacob de faptul ca, in calitate de sef al Biroului Achizitii Publice din ONB, in perioada 29 iulie 2013 - 30 decembrie 2014, la diferite intervale de timp, a participat la luarea unor decizii prin care s-a obtinut indirect un folos patrimonial pentru Persoana Fizica Autorizata "Iacob Madalina Gabriela", in cuantum total de 43.300 de lei. "In calitate de functionar public - Sef Birou Achizitii Publice in cadrul TNO, cu intentie, in data de 19.01.2012, in exercitarea atributiilor de serviciu, a participat la luarea unei decizii, prin care s-a obtinut in mod indirect un folos patrimonial pentru PFA Iacob Madalina Gabriela, al carei titular era aceasta, in cuantum total de 20.400 lei.

In calitate de functionar public - Sef Birou Achizitii Publice in cadrul TNO, a omis, cu intentie, sa inscrie in declaratiile de avere din anii 2010-2012, calitatea sa de proprietar al unui imobil", au mai aratat procurorii in rechizitoriu. Georgeta Petrescu va fi judecata pentru ca, potrivit procurorilor, in 27 septembrie 2012, in calitate de contabil sef al Teatrului National, impreuna cu Razvan Ioan Dinca si Sebastian Eduard Grigore, coordonator echipa tehnica si administrativa in TNO, au efectuat plati nelegale catre beneficiarul SC B.C. SRL, cauzand un prejudiciu de 44.800 de lei. Ulterior, in 27 septembrie 2012, Petrescu, Dinca si Grigore au efectuat plati nelegale catre firma G.G.A.C. SRL, cauzand un prejudiciu de 5.870 de lei.

Mircea Dan, administratorul SC B C SRL, este acuzat ca, in perioada 10 ianuarie 2011 - 12 iulie 2013, a desfasurat activitati de paza la Teatrul National, in baza unui numar de 14 contracte de servicii, la locurile, respectiv cu ocazia desfasurarii evenimentelor indicate in contracte, fara ca societate pe care o administra sa detina licenta de functionare eliberata de Politia Romana.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri