Procurorii DIICOT au retinut marti, pentru 24 de ore, un "membru marcant al extensiei in Romania" a structurii nationalist-extremiste "Miscarea de Tineret 64 de Comitate" - HVIM din Ungaria pentru ca intentiona sa detoneze in public un dispozitiv exploziv improvizat, pe raza localitatii Targu Secuiesc din judetul Covasna, pe parcursul desfasurarii manifestatiei prilejuite de sarbatorirea zilei de 1 Decembrie, anunta Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, citat de Mediafax, procurorii DIICOT-Structura Centrala au dispus retinerea unui barbat - Beke Istvan Attila -, pentru tentativa la actiuni impotriva ordinii constitutionale si nerespectarea regimului materiilor explozive. Conform sursei citate, barbatul, membru al ”extensiei” din Romania a structurii nationalist-extremiste ”Miscarea de Tineret 64 de Comitate” din Ungaria, ar fi incercat sa detoneze un dispozitiv exploziv improvizat, marti, la manifestarile de Ziua Nationala de la Targu Secuiesc. ”In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca in realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura nationalist-extremista «Miscarea de Tineret 64 de Comitate» - HVIM Ungaria le promoveaza in Transilvania in scopul realizarii, inclusiv prin acte de violenta indreptate impotriva romanilor si a bunurilor acestora, dezideratului de ingreunare/impiedicare a autoritatilor romane in actul de exercitare a puterii de stat in zona asa-zisului «Tinut Secuiesc», ca etapa a procesului ce vizeaza refacerea «Ungariei Mari», inculpatul B. I. A., membru marcant al extensiei in Romania a HVIM Ungaria, si-a asumat, si ulterior a procurat mijloacele si instrumentele necesare confectionarii unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intentiona sa-l detoneze in public, in localitatea Targu Secuiesc, pe parcursul desfasurarii manifestatiei prilejuite de sarbatorirea zilei de 1 Decembrie”, se arata in comunicatul DIICOT.

Procurorii DIICOT precizeaza ca materialele si dispozitivele ridicate in urma perchezitiilor ar fi putut sa puna in pericol romanii si bunurile acestora. Barbatul urmeaza sa fie prezentat Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva. In acest caz, procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului Roman de Informatii, actiunea desfasurandu-se impreuna cu ofiteri de politie judiciara de la Directia de Combatere a Criminalitatii Organizate. ”Miscarea de Tineret 64 de Comitate” (Hatvannegy Varmegye Ifjusagi Mozgalom - HVIM) este o grupare ungara de extrema-dreapta care militeaza pentru unificarea comunitatilor maghiare din afara Ungariei si pentru revizuirea Tratatului Trianon, din anul 1920. Titulatura organizatiei radicale se refera la Ungaria Mare, care avea 64 de districte.

Sursa foto: Mediafax Foto


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Szocs Zoltan, liderul miscarii "64 de Comitate" a fost retinut