In pofida frigului de afara, mii de oameni au impanzit Piata Constitutiei. S-au trezit cu noaptea in cap ca sa prinda locurile bune pentru a vedea mai bine defilarea care urma sa inceapa. Spre deosebire de alti ani, acum, masurile de securitate au fost sporite, fiind trei filtre de control.

La parada militara organizata in Piata Constitutiei, de Ziua Nationala a Romaniei, au fost masuri sporite de securitate, ”avand in vedere contexul actual de securitate”, explica purtatorul de cuvant al Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti, capitanul Georgian Enache.

Trei filtre de control au fost instalate de Jandarmerie si SPP la intrarile dinspre bulevardele Unirii, Natiunilor Unite si Libertatii. Oamenii au fost controlati corporal, iar bagajele voluminoase au fost verificate, astfel ca la cele trei intrari s-au format cozi.

Cozile nu i-au descurajat insa pe oameni, care au asteptat linistiti sa le vina randul. Daca cei mari au fost radatori, nu acelasi lucru s-a putut spune despre copii, care ardeau de nerabdare sa vada parada militara. Cei care nu au prins locuri in fata s-au bucurat de priveliste de la inaltime, de pe umerii parintilor. Marian a mai fost si anul trecut la parada, dar chiar si asa abia asteapta sa vada tehnica militara. ”Tancurile imi plac cel mai mult, iar apoi avioanele”, spune copilul de 9 ani.

Forfota a fost intrerupta de momentul sosirii presedintelui Klaus Iohannis. O liniste s-a lasat peste multimea care acum privea spre locul unde se afla seful statului, primit cu onoruri militare.

Parada de 1 Decembrie a fost oficial deschisa, iar in scurt timp o voce a rasunat in difuzoarele instalate in Piata Constitutiei: “Bine ati venit la Parada Militara Nationala de 1 Decembrie! Anul acesta, se implinesc 97 de ani de la Unirea tuturor romanilor intr-un singur stat. Va multumim ca si astazi sunteti alaturi de noi, la sarbatoarea de suflet a tuturor romanilor, care anul acesta se desfasoara in Piata Constitutiei, pentru ca, dupa cum stiti, Arcul de Triumf a intrat intr-un amplu proces de reabilitare si reparatii!”.

Multimea tresare la cele 21 de salve de tun trase de bateria de artilerie a Regimentului 30 de Garda, pe fundalul Imnului national interpretat de orchestrele reunite ale Ministerului Apararii Nationale, Brigazii 30 Garda ”Mihai Viteazul” si Brigazii 1 Mecanizata ”Argedava”. “Mami, mami, auzi tunurile”, spune un baietel fericit, in timp ce cauta cu privirea tunurile.

Parada incepe, iar prin fata celor peste 10.000 de persoane adunate in Piata Constitutiei se perinda rand pe rand detasamentele din Fortele Armate Terestre, Aeriene, Navale, dar si din Ministerul Afacerilor Interne. Primii care apar sunt infanteristii “Scorpionii Rosii” din Craiova, urmati de militarii Comandamentului Diviziei Multinationale de Sud-Est a Aliantei Nord Atlantice, aflati pentru prima data la parada. Iar sirul de barbati si femei in uniforme continua sa apara timp de jumatate de ora. Sunt si militari ai armatelor Republicii Moldova, Poloniei, Turciei si ai Statelor Unite ale Americii si Bulgariei, fortele pentru operatii speciale, detasamentul Fortelelor Aeriene, urmati de Fortele Navale, militari de la bordul navelor militare, jandarmi, polisti din Ministerul Afacerilor Interne, pompieri, echipaje SMURD si salvatori la inaltime. In tot acest timp, cei aflati in primele randuri profita de ocazie si isi fac poze cu militarii care defileaza. ”Nu ai cum sa nu faci macar o poza, ce pui pe Facebook?” explica un tanar.

Incepe zgomotul elicopterelor IAR - 330 Puma din dotarea Bazei 90 Transport, care trec pe deasupra Pietei Constitutiei. Au urmat o aeronava C-130 Hercules si avioanele MIG-21 LanceR. Militarii prezinta apoi tehnica terestra: cinci vehicule URO VAMTAC care participa la operatii speciale, transportoare de trupe PIRANHA, masina de lupta a infanteriei 84 M - ”Jderul”, transportoare amfibii blindate B 33 Zimbru si tancurile TR 85 M 1 ”Bizonul”. Sistemul de artilerie LAROM, vehiculele de lupta tip HMMWV defileaza pe rand prin fata multimii din piata, moment imortalizat de cei mai multi cu telefoanele.

Putin dupa miezul zilei, parada se incheie. Totusi, multimea nu se grabeste sa plece. Oamenii privesc spre loja oficiala, acolo unde sunt toti demnitarii. Presedintele Klaus Iohannis paraseste printre primii Piata Constitutiei, in timp ce restul politicienilor mai raman pentru a da declaratii. Dupa ce curiozitatea le-a fost satisfacuta, Piata Constitutiei se goleste incet, iar oamenii o iau fie spre gura de metrou Izvor, fie in plimbare pe Bulevardul Natiunilor Unite spre Piata Unirii.

”Am vazut foarte multi tineri si copii”, povesteste domnul Tache. ”E timpul ca tineretul sa-si ia tara inapoi, poate de aceea au venit atatia ... Noi am facut ce am putut, acum e randul vostru”, adauga el.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri