Romanii de la oras vor aloca in acest an un buget total de Craciun si Revelion de 1.590,16 lei si peste 50% dintre acestia vor cheltui sume intre 1.000 si 3.000 lei de sarbatori, in timp ce o treime dintre oraseni isi vor permite sa cheltuiasca mai putin de 1.000 de lei, potrivit unui studiu MEDNET Marketing Research Center.

Traditionalisti din fire, romanii isi doresc o masa imbelsugata de Sarbatori. Astfel, daca pentru produsele nealimentare (haine, incaltaminte, cosmetice, ornamente etc.) vor cheltui in medie 402,37 lei, pentru produsele alimentare acestia vor ”scoate din buzunar” un buget cu peste 200 de lei mai mare, respectiv 617,32 lei.

Mai mult decat atat, 511,50 lei este bugetul mediu alocat de acestia pentru cadourile oferite celor dragi cu ocazia Sarbatorilor de Iarna, mai mult decat sunt dispusi sa plateasca pentru iesirile la restaurant/in oras prilejuite de Craciun si Revelion (306,46 lei).

In ceea ce priveste excursiile/calatoriile, bugetul mediu alocat de catre locuitorii din mediul urban (orase mari, mijlocii si mici) in acest scop este de 883,37 lei.

Citeste si:
Cum arata bugetul propriu de Sarbatori? Vezi cat vor cheltui romanii
Cum arata bugetul propriu de...

In orasele mari (+100.000 locuitori), suma medie alocata pentru sarbatorile de iarna inregistreaza un trend ascendent comparativ cu anul precedent, bugetul mediu calculat pentru aceasta categorie de orase atingand o valoare de 1.626,21 lei (comparativ cu 1.575,70 lei in 2014).

Locuitorii oraselor mari sunt dispusi sa cheltuiasca mai mult anul acesta pentru a avea o masa imbelsugata, dar si pentru a oferi cadouri celor dragi, si mai putin pentru produse nealimentare, excursii si iesiri la restaurant/in oras.

Astfel, daca in anul 2014 locuitorii oraselor mari intentionau sa cheltuiasca in medie 602,21 lei pe alimente, in 2015 bugetul mediu a inregistrat o crestere pana la valoarea de 638,24 lei.

Pe de alta parte, in aceste orase, cheltuielile pentru produse nealimentare (reprezentand imbracaminte, incaltaminte, ornamente, cosmetice etc.) si-au continuat trendul descendent din anii precedenti, pana la valoarea de 417,75 lei.

Citeste si:
Imigrantii din Peninsula cheltuiesc mai mult decat italienii de...
Imigrantii din Peninsula...

Exista si oraseni care nu-si pot permite sa cumpere de Craciun sau Revelion tot ce si-ar dori, din cauza limitarilor financiare. Cei mai multi au mentionat produse nealimentare precum telefoane, laptopuri, tablete si televizoare, dar au fost si persoane care au specificat produse alimentare, in special carne si produse din carne (un porc intreg, curcan etc.).

Sursa foto: Africa Studio/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Cum gasesti cele mai ieftine bilete de avion pentru vacanta de Craciun