Reprezentanti din domeniul Apararii suedeze si ai companiei Saab AB - care afirma ca insumeaza 27% din cheltuielile mondiale pentru materiale in domeniul Apararii - si-au exprimat interesul fata de modernizarea fregatelor romanesti Ferdinand si Maria, relateaza site-ul BussinesReview.eu, potrivit Mediafax.

Fostul ministru roman al Apararii Mircea Dusa anunta, in august, ca in aceasta toamna urmeaza sa demareze un proces de modernizare a celor doua fregate romansti de tip T22.

"Pana in prezent am livrat peste 230 de sisteme de capacitatea celor cautate de catre Marina romana", a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, coordonatorul Saab AB in Romania Robert Daunfeldt.

Regiunea Europa, Orientul Mijlociu si Africa reprezinta cea mai importanta piata, dupa tarile nordice, pentru Saab AB, o firma care "insumeaza un sfert din cheltuielile mondiale in domeniul Apararii", potrivit reprezentantilor companiei.

Programul de modernizare al companiei, a declarat Daunfeldt, corespunde "exact nevoilor Romaniei", care detine nave vechi, depasite. "Ceea ce diferentiaza sistemul nostru de al concurentei este faptul ca noi putem, cu aceeasi configuratie de baza, sa extindem capabilitatile" ulterior, in procesul de modernizare. Saab AB va putea oferi acest nivel de flexibilitate, printr-o arhitectura deschisa, cu un design modular, care permite de asemenea integrarea unor siteme ale unor parti terte, a spus el.

Daunfeldt a mai spus ca cea mai importanta sarcina a Saab AB in prezent este sa "reconstruiasca relatia" cu Ministerul roman al Apararii si sa initeze un dialog.

In cazul in care Romania va decide sa organizeze o licitatie in vederea modenizarii celor doua fregate, exista doua cai pentru a face acest lucru, in opinia lui Daunfeldt. Fie "parcurgerea unei faze de selectie", fie, din cauza presiunii asupra Ministerului in vederea modernizarii fregatelor in timp util, "deschiderea imediata a unor negocieri directe cu companii care si-au aratat deja interesul", a apreciat el.

Un expert in cooperare industriala de la Saab AB, Antonio Castells, a prezentat de asemenea mai multe posibilitati pe termen lung pentru restul economiei romanesti, in cazul in care compania intra pe piata din Romania prin programul de modernizare a fregatelor.

"Daca firmele romanesti sunt bune din punctul nostru de vedere, sunt competitive si pot asigura un anumit nivel de calitate, vom intra in lantul de aprovizionare romanesc si vom incepe sa colaboram", a declarat el, precizand ca Saab AB face parte dintr-un grup mai larg, care unclude companii ca Electrolux.

"In 2005-2006, Ungaria a ales avionul de vanatoare Gripen. Electrolux a optat sa-si plaseze productia de frigidere in Ungaria. Asta arata ca avem mai mult decat portofoliul Saab in cazul in care venim in Romania", a spus el, sugerand alte posibile investitii suedeze in Romania.

Fregata Maria ia parte, in prezent, la un exercitiu in apele internationale din Marea Neagra, alaturi de un distrugator american, o fregata turca si o nava auxiliara ucraineana. Acest antrenament are ca obiectiv consolidarea securitatii in zona Marii Negre.

Sursa foto: mapn.ro/Wikipedia

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri