Cei peste 200 de pensionari militari care au pichetat, luni, sediul Guvernului pentru a cere majorarea salariului minim si pentru a contesta ordonanta care a modificat baza de calcul pentru pensiile militare au incheiat protestele dupa trei ore, amenintand ca revin in strada in 24 ianuarie, scrie Mediafax.

Protestul organizat de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) a adunat peste 200 de pensionari in Piata Victoriei, acestia solicitand retragerea ordonantei de urgenta prin care se modifica baza de calcul pentru pensiile militare, document care, in opinia lor, va duce la scaderea pensiilor, desi guvernantii au dat asigurari ca ordonata doar va elimina unele anomalii din sistem.

Ordonanta de urgenta contestata de acestia nu ar mai permite luarea in calcul a unor sporuri si a altor drepturi banesti temporare sau susceptibile de a fi introduse cu dedicatie doar pentru un esantion restrans de beneficiari, pensiile urmand sa fie calculate in functie de solda sau salariul brut intr-un interval de sase luni consecutive din ultimii cinci ani.

Practic, noua formula de calcul ar pleca de la o baza de 65 la suta din salariu, la care se va adauga unu la suta pe an, dupa 25 de ani de vechime, procentajul putand creste doar pana la 85 la suta. In vechea formula, calculul pensiei pornea de la 80 la suta din venit, ajungand in unele cazuri la 130 la suta din salariu.

"Guvernul si-a pierdut orice urma de legitimare deoarece a fost legitimat prin vot cu o conditie: sa nu se atinga de legile si de masurile adoptate de vechiul Guvern, masuri si legi pentru care am luptat cinci ani de zile si care au fost adoptate anul acesta. Ori intr-o luna de zile au reusit sa distruga tot. Am iesit in strada pentru a cere ca Legea salarizarii unitare sa intre in Parlament pe 1 februarie, incepand cu data de 1 ianuarie sa se aplice salariul minim pe economie, de 1.200 de lei, sa se acorde in ianuarie a 13-a pensie pentru pensionarii saraci si sa se reintroduca cosul zilnic in recalcularea pensiilor civile. In privinta pensiilor militare, sa se retraga ordonanta strecurata de urgenta ca articol in alta ordonanta si care distruge legea pensiilor militare de stat pentru care am luptat sase ani de zile si sa se retraga Ordonanta 95 din 2014 care isi bate jos si de revolutionari si de militari", a declarat liderul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), Mircea Dogaru. Acesta a mai spus ca oamenii vor sa ii aminteasca actualului guvern ca societatea civila exista.

"Suntem noi si suntem organizati, adica cei care prin Constitutie nu au voie sa faca politica: militari, politisti, preoti, profesori, functionari publici, sindicate. Am venit sa explicam acestui Guvern ca roulul lui este de a asigura bunastarea unei natiuni. Nu este in stare, sa plece. Le acordam un scurt termen de gandire, intrucat sunt oameni care habar nu au care este realitatea in Romania, fiind adusi de afara ca simpli functionari, si acest termen inceteaza la 24 ianuarie, cand daca masurile pe care le solicitam noi nu sunt luate, nu vom iesi in strada cu delegatii, vom iesi toti, toti cei care asiguram masa de vot in alegeri si care ne-am saturat sa fim prostiti cu promisiuni care sunt facute numai atunci cand este nevoie de votul nostru. Suntem opameni vii si avem o singura viata pe care vrem sa o traim acum", a spus Mircea Dogaru.

Protestatarii au venit cu steaguri si bannere inscriptionate cu: "Nu loviti in noi sa va imbuibati voi", "La Revolutie s-a strigat: armata e cu noi, acum armata e la gunoi", "Ca sa va imbuibati voi, taiati de la noi", "Generosi cu voi, in mormant cu noi?", "Ciolos = Boc, Iohannis = Basescu" si au scandat: "Afara, afara cu javrele din tara", "Jos Guvernul" si "Demisia".
Protestul reprezentantilor Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) din fata Guvernului s-a incheiat in jurul ore 13.00, cu refuzul acestora de a se duce la discutii la Casa Nationala de Pensii, unde ii astepta o comisie.

"Doamna ministru a Muncii (Ana Costea - n.r.) ne-a invitat sa negociem pe strada Latina, numarul 8, noi fiind in fata Guvernului. Ma duc oricand cu placere la un coniac cu dansa (...), dar de bun simt era sa fie aici, sa nu-i fie frica. Nu mergem in alta parte pentru ca nu putem fi cumparati, deci ori negociaza cu toti, ori nu negociaza cu nimeni. In aceasta situatie, am inregistrat solicitarile noastre catre domnul Ciolos, catre Guvern si am dat termenul limita de 24 ianuarie pentru rezolvare", a declarat liderul SCMD.

Protestatarii au lasat la Guvern lista solicitarilor lor. Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate este condus de colonelul in rezerva Mircea Dogaru, iar protestul se declara a fi inspirat de cel al oierilor.

Sursa foto: Koraysa/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri