Ministerul Culturii (MC) vrea ca managementul institutiilor de cultura sa poata fi asigurat si de persoane care sunt absolvente de studii superioare in alte domenii de activitate decat cele culturale, potrivit unui proiect de Ordonanta aflat in dezbatere publica.

In acest sens, Ministerul Culturii a lansat in dezbatere publica "o ordonanta simpla care sa mareasca gradul de profesionalism al candidatilor la concursurile de proiecte de management pentru institutiile publice de cultura", a anuntat ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, sambata, pe pagina sa pe reteaua de socializare Facebook. "(...) consideram ca nu poate fi restrans dreptul persoanelor cu pregatire superioara diplomei de licenta de a participa la concursurile de proiecte de management pentru institutiile publice de cultura, textul articolului propus a fi modificat limitand in forma actuala accesul doar pentru absolventii de studii de licenta in domeniul de activitate al institutiei, netinand cont de evolutia societatii educationale romanesti", sustine Vlad Alexandrescu, potrivit Mediafax.

Astfel, in proiectul de Ordonanta pentru modificarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului numarul 189 din 2008 privind managementul institutiilor publice de cultura, cu modificarile si completarile ulterioare, Ministerul Culturii propune modificarea articolului 3, litera c, care in prezent prevede ca "Managementul institutiilor poate fi asigurat de persoana fizica care indeplineste urmatoarele conditii: c) intruneste conditiile de studii, de pregatire culturala si manageriala, precum si alte conditii cerute de autoritate". In forma noua, supusa dezbaterii publice, Ministerul Culturii doreste ca managementul institutiilor sa poata fi asigurat de persoana fizica care "intruneste conditiile de studii universitare de licenta, de masterat sau de doctorat absolvite cu diploma de licenta, de master, de doctorat sau echivalenta".

Pe de alta parte, Ministerul Culturii mai doreste sa modifice articolul 19, in sensul ca vor fi admisi pentru sustinerea etapei interviului doar acei candidati la functia de manager al unei institutii de cultura care au obtinut in prima etapa a concursului (analiza proiectului de management, n.r.) nota minima 8. In prezent, actul in vigoare prevede ca "sunt declarati admisi pentru sustinerea interviului candidatii ale caror proiecte de management au obtinut, in prima etapa a concursului, note mai mari de 7 (sapte)". De asemenea, Ministerul Culturii vrea ca sa fie declarati castigatori ai concursului de proiecte de management pentru sefia institutiilor culturale candidatii care au obtinut cea mai mare medie la cele doua probe de concurs (analiza proiectului de management si interviul n.r.), cu conditia ca aceasta sa fie de minimum 8 (fata de minimum 7, in vigoare, in prezent, n.r.).

In cazul in care niciun candidat nu a obtinut o medie de minimum 8, procedura de concurs se va relua in termen de maximum 30 de zile, mai prevede proiectul de ordonanta aflat in dezbatere publica. Contractul de management al sefilor de institutii culturale va inceta, de asemenea, daca rezultatul evaluarii anuale este sub nota 8 (fata de sub nota 7, in prezent, n.r.), se mai spune in acelasi proiect.

Ministerul Culturii vrea sa reorganizeze Comisia Nationala a Monumentelor Istorice

Ministerul Culturii vrea sa reorganizeze Comisia Nationala a Monumentelor Istorice, astfel incat aceasta sa aiba un rol decizional si nu doar consultativ in anumite situatii care tin de protejarea monumentelor istorice. In acest sens, Ministerul Culturii a lansat in dezbatere publica "o ordonanta simpla care sa asigure in anumite cazuri rolul decisiv al Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice si al comisiilor zonale", a anuntat ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, sambata, pe pagina sa pe reteaua de socializare Facebook.

"Aceste masuri legislative sunt necesare pentru asigurarea protejarii monumentelor istorice. In acest scop, se propune completarea textului de lege cu prevederi care sa asigure rolul decizional al Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice in anumite situatii. Astfel, hotararile Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice respectiv, ale comisiilor zonale ale monumentelor istorice, cu privire la nedeclasarea monumentelor istorice si la neavizarea documentatiilor analizate, vor fi obligatorii la elaborarea actelor administrative de catre Ministerul Culturii si serviciile deconcentrate ale acestuia", sustine Vlad Alexandrescu. Astfel, in proiectul de Ordonanta pentru modificarea Legii numarul 422 din 2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicata, cu modificarile ulterioare, este prevazuta reorganizarea Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, organism stiintific de specialitate, fara personalitate juridica, care functioneaza pe langa Ministerul Culturii.

In legea aflata in prezent in vigoare se specifica si faptul ca aceasta Comisie are "un rol consultativ in domeniul protejarii monumentelor istorice". Pe de alta parte, in prezent, Comisia Nationala a Monumentelor Istorice propune strategiile si avizarea metodologiilor, normativelor si masurilor tehnico-stiintifice din domeniul protejarii monumentelor istorice. In forma dorita de noua conducere a Ministerului Culturii, prevazuta in proiectul de ordonanta aflat in dezbatere publica, aceasta Comisie "avizeaza strategiile si metodologiilor, normativelor si masurilor tehnico-stiintifice din domeniul protejarii monumentelor istorice". De asemenea, in proiectul de ordonanta, se mai spune ca aceasta Comisie Nationala a Monumentelor Istorice "propune clasarea, declasarea, neclasarea, schimbarea grupei de clasare a monumentelor istorice si hotaraste cu privire la nedeclasarea acostora".

Hotararile Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice. respectiv ale comisiilor zonale ale monumentelor istorice, cu privire la nedeclasarea monumentelor istorice si la neavizarea documentatiilor analizate, sunt obligatorii la elaborarea actelor administrative de catre Ministerul Culturii si de serviciile deconcentrate (directiile pentru cultura si patrimoniu cultural national, n.r.) ale acestuia, se mai spune in acelasi proiect. "Din experienta si din dinamica activitatilor practice de avizare in domeniul protejarii monumentelor istorice, s-a constatat, nu de putine ori, adoptarea unor decizii neconforme punctului de vedere al acestui for stiintific si in detrimentul patrimoniului construit. Un rol mai important al acestui organism a fost solicitat in dezbaterea publica si in documente precum: Raportul Comisiei Prezidentiale pentru Patrimoniul Construit, Siturile Istorice si Naturale (2009)", se arata in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta.

Sursa foto: MNIR, Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri