Producatorii de tigari i-au cerut premierului Dacian Ciolos amanarea cu sase luni a termenului de conformare a productiei la noile prevederi din Directiva tutunului, aratand ca in caz contrar exista riscul blocarii pietei.

Reprezentantii industriei tutunului (British American Tobacco, Japan Tobacco International si Philip Morris Romania) i-au transmis vineri o scrisoare premierului referitor la procesul de transpunere a Directivei 2014/40/UE. Acestia explica faptul ca ei au cerut inca din 2014 transpunerea cat mai rapida a directivei, dar ca acum au nevoie de sase luni pentru conformarea fabricatiei.

In cursul intalnirii din 21 ianuarie cu comitetul inter-ministerial responsabil de transpunere, reprezentantii companiilor British American Tobacco, Japan Tobacco International si Philip Morris au solicitat „prorogarea termenului de fabricatie, la sase luni de la data la care legea va intra in vigoare”, potrivit Mediafax.

”Consideram ca este evident faptul ca industria tutunului a actionat consecvent, in deplina transparenta si cu buna credinta, dorind conformarea la data indicata de textul Directivei”, spun oficialii din industria tutunului, in scrisoarea trimisa premierului. Companiile de tutun cer inca din aprilie 2014 si spun ca transpunerea a fost intarziata atat de mult incat acum nu se pot conforma termenului de 20 mai 2016. In plus, afirma reprezentantii companiilor de tutun, statul pierde lunar 230 milioane euro, reprezentand taxe si contributii, daca nu se accepta amanarea cu sase luni a transpunerii directivei, din cauza ca nu vor putea nici sa produca, dar nici sa vanda, iar piata s-ar bloca.

„Subliniem, de la bun inceput, ca dorim sa ne conformam prevederilor Directivei, a carei transpunere am solicitat-o oficial, in mod repetat, pe parcursul ultimului an si jumatate. La fel ca orice alta industrie, avem nevoie, insa, de minimum sase luni pentru adaptarea proceselor de productie. Noile cerinte privesc atat produsul, cat si ambalajele, drept urmare este necesara achizitionarea de noi masini, utilaje si materiale”, spun companiile de tutun.

Directiva prevede modificari importante pornind de la forma pachetelor (standardizata), la modificari cu privire la ingrediente. Nu vor mai exista pachete cu forma alungita sau sub forma de ruj. Avertismentele de sanatate vor reprezenta 65% din suprafata pachetului, pe fata si pe spatele pachetului, In prezent, avertismente sub forma de text sunt de 30% pe fata si de 40% plus un chenar pe cealalta fata. In 2014, industria tutunului a virat la buget peste 2,7 miliarde de euro, fiind al doilea mare contribuabil, dupa sectorul petrolier. In acest domeniu lucreaza aproape 4.000 de angajati, iar circa 60% din productia fabricilor din Romania este exportata.

Sursa foto: underworld / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri