Elevii romani, printre primii din Europa la studiul limbilor straine

Aproape toti elevii romani (95.6%) din ciclul de invatamant secundar studiau in 2014 cel putin doua limbi straine, potrivit unui comunicat al Eurostat dat publicitatii luni, acest procent plasand Romania printre primele tari europene in ceea ce priveste studiul limbilor straine.

Datele Eurostat arata ca aproape 60% din elevii din ciclul de invatamant secundar din Uniunea Europeana (UE) studiau, in 2014, cel putin doua limbi straine , conform Mediafax.

Primul loc in clasamentul Eurostat este impartit de Luxemburg, Danemarca, Grecia, Spania, Italia, Slovenia, Suedia, Norvegia, Macedonia si Liechtenstein, unde 100% din elevi studiaza cel putin o limba straina. Pe urmatoarele locuri in clasament se afla Austria (99,9%), Bulgaria si Croatia, cu 99,8%, Islanda si Estonia cu 99,2%.

In Finlanda, una din tarile cu cele mai laudate sisteme de educatie din lume, 98,5% din elevii din ciclul secundar invata doua limbi straine la scoala. In cazul Romaniei, datele Eurostat arata ca 95,6% din elevii romani din invatamantul secundar studiaza cel putin doua limbi straine la scoala.

In ceea ce priveste limbile straine studiate, engleza ocupa de departe primul loc in clasamentul Eurostat. In total, 97,3% din elevii europeni studiaza limba engleza la scoala, adica peste 17 milioane de elevi. Toti elevii din Danemarca, Spania, Italia, Malta si Suedia studiaza engleza la scoala.

Citeste si:
Bani pentru elevii de nota 10 la Bacalaureat. Cât alocă o primărie
Bani pentru elevii de nota 10...

Pe locul doi se afla franceza, studiata de 33,7% (5 milioane) din elevii europeni. Franceza este studiata in proportie de 88,1% in Cipru, de 84,6% in Romania, de 67,7% in Italia si de 64,7% in Portugalia.

Germana este studiata de 23,1% (3 milioane) din elevii europeni din ciclul secundar, spaniola de 12,1% (2 milioane de elevi), rusa de 2,7%, iar italiana de 1,1%. Germana este a doua limba straina dupa engleza in opt state membre, primele trei dintre acestea fiind Danemarca (73,6%), Polonia (69%) si Slovacia (55,2%).

Spaniola este o limba straina studiata de 37,8% din elevii francezi si de 43,9% din elevii suedezi.Rusa este studiata preponderent in Lituania (66,7%), Letonia (60,4%) si Estoninia (64,7%), dar si in Bulgaria (17,9%).

Citeste si:
"Vanatoarea" de vorbitori de limbi straine. Salariile ajung la...
"Vanatoarea" de vorbitori de...
Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
Armata SUA vrea să investească la Câmpia Turzii 130 de mil. de dolari
Setari Cookie-uri