Controalele efectuate de ANAF la toate casele de pariuri din Romania, in ultimul trimestru din 2015, cu trei luni inainte ca pariurile sa iasa de sub obligatia de a ceda sub forma de impozit pe profit 5% din venituri, vor duce la inchiderea acestora, sustine patronatul Romanian Bookmakers.

Directorul executiv al Patronatului Organizatorilor de Pariuri din Romania "Romanian Bookmakers", Doru Gheorghiu, a declarat ca in urma controalelor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), casele de pariuri vor intra in insolventa si, ulterior, in faliment, iar bugetul statului va pierde venituri de 300 de milioane de euro , conform Mediafax.

"In ultimele patru luni, statul, prin Oficiul National pentru Jocuri de Noroc (ONJN) si ANAF, a ajuns la un pas sa falimenteze un sector economic. Cand ANAF o sa termine de bagat in insolventa casele de pariuri, gaura pentru statul roman va fi de aproximativ 300 de milioane de euro, din care 120 de milioane reprezinta contributia anuala sub forma de taxe si impozite numai din pariuri. Practic, ANAF actioneaza impotriva statului roman", a spus Gheorghiu.

Romanian Bookmakers sustine ca ANAF a decis impozitarea la toate veniturile inregistrate de operatori, desi potrivit legii, agentii de pariuri trebuie sa returneze, sub forma de premii, 60% din incasari. Insa, asociatia sustine ca venitul operatorului de jocuri de noroc este dat de diferenta dintre incasari si premiile platite, asa numitul Gross Gaming Revenue (GGR).

"Am trimis vreo 20 de adrese, incepand de la premierul Ciolos si vicepremieri. Presedintele ANAF, Gelu Diaconu, ne-a dat oarecum dreptate, dare ne-a spus ca daca ii convingem pe cei de la Ministerul Finantelor, atunci el va opri controalele. Cu el am incercat sa ne vedem de mai multe ori, dar ne-am intalnit o singura data in luna noiembrie", a subliniat Gheorghiu.

Operatorii de pariuri traditionale sustin ca au achitat impozitul minim de 5% din GGR, insa ANAF, la solicitarea ONJN a demarat controale la toate casele de pariuri cu trei luni inainte de modificarea articolului 18 din Codul Fiscal. Controlul ANAF are loc pentru perioada 2009-2015, iar o casa de pariuri, al carui nume nu a fost facut public, ar avea de plata 13 milioane de euro, care reprezinta mai mult decat profitul inregistrat in aceasta perioada.

"Tu ca operator de pariuri nu ai cum sa platesti milioane de euro retroactiv in decurs de o luna, asa cum prevede legea, si aunci intri in insolventa. In cazul in care casele de pariuri traditionale se vor inchide, 16.000 de persoane vor avea de suferit. Trebuie sa ne gandim si la latura umana", a mai spus Gheorghiu.

Potrivit acestora, ANAF interpreteaza ca venitul operatorilor de pariuri este reprezentat de incasarile brute si nu de incasari minus premii.
"16 operatori de pariuri vor actiona in justitie statul roman. Prejudiciul total pe care il vor solicita operatorii este de 180 de milioane de euro. Va garantez ca toate procesele care vor fi incepute, vor fi si casigate. Vom duce procesele si la Curtea Europeana de Justitie si Comisia Europeana", a adaugat Gheorghiu.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri