Parlamentarii PNL au depus o initiativa care prevede introducerea unui program national de preventie in sanatate, finantat cu 600 milioane euro anual, romanii care refuza sa participe la acest program riscand sa suporte ulterior costurile tratamentelor, inclusiv cei bolnavi de cancer.

Potrivit propunerii legislative, semnata de 128 de parlamentari, majoritatea de la PNL, printre care si copresedintele Alina Gorghiu, autoritatile ar urma sa elaboreze un Program National de Preventie multianual, finantat cu nu mai putin de 10% din sumele alocate din sumele alocate sistemului national de sanatate. In acest scop ar urma sa fie infiintata Agentia Nationala de Preventie in Sanatate, aflata in subordinea Ministerului Sanatatii, agentie care se va ocupa de intocmirea programului si de aplicarea lui, potrivit Mediafax.

Proiectul stabileste ca toti cetatenii romani au dreptul de a beneficia de programele, masurile si actiunile de preventie, indiferent de calitatea lor de asigurat. Beneficiarii programelor care contribuie activ la mentinerea sanatatii lor pot beneficia de stimulente financiare din partea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, stimulente ce vor fi transferate intr-un cont personal de economii. Persoanele care doresc sa beneficieze de aceste stimulente financiare trebuie sa indeplineasca doua conditii: sa prezinte o stare buna de sanatate sau, dupa caz, sa demonstreze ca respecta intocmai recomandarile medicului si sa demonstreze practicarea activa a unui sport, prin participarea la competitii sportive.

Initiatorii precizeaza ca beneficiarii pot refuza participarea la programele, masurile si actiunile de preventie. "Altfel spus, (poate - n.r.) sa refuze vaccinarea sau participarea la programele de diagnostic precoce, dar, totodata, prin contractul-cadru se poate impune asiguratilor sa suporte partial sau total costurile tratamentelor bolilor care ar fi putut fi prevenite. Astfel, asiguratii pot sa suporte costurile unor tratamente care altfel ar fi fost in totalitate gratuite. De exemplu, o pacienta cu cancer mamar depistat in stadiul 3 care a refuzat participarea la programele de depistare prin mamografie poate fi obligata sa suporte o contributie la costurile curative in cuantum de 10% sau 20%, dar fara a depasi anumite limite care se stabilesc prin contractul-cadru sau un pacient cu hipertensiune arteriala care a refuzat sa se prezinte la controlul medical, solicitat de medic, poate fi obligat sa suporte nu doar 50% din costul tratamentului, ci 50% din toate costurile de diagnostic si tratament, inclusiv concediile de boala determinate. Intentia noastra este aceea de a crea initial un mecanism de bonificatii care sa fie coroborat, in prima etapa, cu actiuni sustinute de informare a beneficiarilor despre masurile de preventie. Intr-o etapa ulterioara, probabil intr-un termen rezonabil de 5 ani, sa fie implementate si aplicate masurile penalizatoare", se arata in expunerea de motive.

Deputatul PNL Eugen Nicolaescu sustine, intr-o declaratie de presa, ca proiectul de lege privind prevenția in Sanatate prevede ca cetatenii sa primeasca gratuit aceste servicii de preventie ca un drept si o responsabilitate a statului fata de ei, dar solicita ca si "cetatenii sa invete sa fie responsabili fata de propria sanatate".

"Cetatenii pot refuza, potrivit prevederilor din proiectul de lege, in scris, serviciile de preventie, insa in cunostinta de cauza, fiind avertizati ca daca se vor imbolnavi pentru ca nu au participat la programe de preventie vor suporta partial sau total costurile tratamentelor. Aceasta va fi opțiunea fiecarui cetatean in parte dupa ce a fost informat si el a decis cum este mai bine pentru el. Toate aceste aspecte se vor regasi in normele de aplicare care se vor dezbate public cu cat mai multi cetateni, asociatii ale pacientilor si profesionale si se vor identifica solutiile cele mai potrivite pentru fiecare caz in parte" a declarat Nicolaescu.

Programele de preventie vor fi finantate din bugetul de stat si nu din banii asiguraților, a mai precizat deputatul PNL, adaugand ca 10% din totalul fondurilor de sanatate dintr-un an pentru actiunile de preventie inseamna peste 600 de milioane de euro.

Pentru aplicarea legii, echipele de medici și profesionisti in sanatate publica vor elabora norme de aplicare astfel incat sa se ia in considerare specificul riscurilor de natura medicala, patologiilor din Romania, conditiilor de logistica, conditiilor din diverse zone ale tarii, in asa fel incat toti cetatenii sa beneficieze de servicii de preventie.

Proiectul este semnat de 128 de deputati si senatori, majoritatea de la PNL, 5 de la PSD, 3 de la UDMR, 9 de la minoritati si doi neafiliati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri