Femeile care au trei sau mai multi copii ar putea primi o indemnizatie viagera, cuprinsa intre 30% si 50% din salariul mediu net pe economie, ceea ce ar insemna intre 630 si 1.000 lei, se arata intr-un proiect de lege depus la Camera Deputatilor de deputatul Ninel Peia.

Aceasta indemnizatia viagera se va actualiza anual in functie de salariul mediu net pe economie si nu va tine cont de alte venituri pe care familia le obtine. De asemenea, aceasta indemnizatie va fi neimpozitabila. Femeile care vor dori aceasta indemnazatie viagera vor trebui sa faca o cerere scrisa pentru a o primi, conform Mediafax.

Conform proiectului de lege:

Femeile care au nascut trei copii vor primi 30% din salariul mediu net pe economie.

Femeile care au nascut 4 copii vor primi 40% din salariu mediu net pe economie.

Femeile care au 5 sau mai mult copii vor primi o indemnizatie viagera de 50% din salariul mediu net pe economie, plus titlul si medalia de "Mama Eroina"

"Cred ca o femeie care naste, creste si se ocupa de educatia a trei sau mai multi copii, poate fi numita Mama Eroina (...)Statalitatea noastra depinde de numarul populatiei. Exista studii care arata ca in Romania vor exista numai 16 milioane de cetateni in anul 2050. Sa ne gandim la cresterea natalitatii si cred ca este de importanta nationala pentru a nu disparea ca popor", a declarat deputatul Ninel Peia.

Intrebat daca nu se teme ca acest proiect ar putea fi vazut ca o masura populista, in contextul anului electoral, Peia a explicat ca in actuala conjuctura parlamentara a adunat suficient sprijin politic pentru a trece legea.

Sotia deputatului Ninel Peia s-ar afla chiar in aceasta situatie, pentru ca cei doi au impreuna trei copii. Deputatul a precizat ca ii va cere sotiei sale sa nu solicite aceasta indemnizatie, pentru a nu fi considerat conflict de interese.

Totodata, deputatul PSD a spus ca se vor aduce amendamente acestui proiect de lege, in asa fel incat si barbatii care sunt singuri, dar care cresc trei sau mai multi copii, sa beneficieze de indemnizatie. Conform ultimei actualizari de la Institutul National de Statistica, salariul mediu net in luna decembrie 2015 era de 2114 lei.

Sursa foto: Goran Bogicevic / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
CFR Călători mai emite bilete pentru Țăndărei doar celor care lucrează acolo
Setari Cookie-uri