Tatii care sunt asigurati in cadrul sistemuului asigurarilor sociale de stat ar putea avea dreptul la 10 zile lucratoare de concediu paternal platit din fondul de salarii al unitatii, potrivit unui proiect de lege adoptat, marti, de deputatii din Comisia de Munca

Initiativa legislativa adoptata de deputatii din Comisia pentru Munca prevede ca "in cazul in care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal platit de 10 zile lucratoare", conform Mediafax.

Concediul paternal se acorda, la cerere, in primele doua luni de la nasterea copilului, in baza certificatului de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului, potrivit proiectului de lege.

Indemnizatia pentru concediu paternal se plateste integral din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.

"Legea nr. 210/1999 a concediului parental a fost adoptata ca o necesitate compensatorie pentru parintii paterni, care nu beneficiaza de anumite drepturi ca si indemnizatiiile si concediile acordate pentru mame decat in situatia cand le substituie conform OUG nr. 111/2010", potrivit expunerii de motive a actului normativ.

De asemenea, potrivit sursei citate, acesata modificare legislativa este importanta si in contextul in care toate actele de natura administrativa legate de nasterea copilului si inregistrarea sa legala necesita o anumita perioada de timp alocat, fapt pentru care tatal trebuie sa-si ia concediu.

Initiativa legislativa pentru modificarea Legii concediului paternal nr. 210/1999 a fost adoptata de Senat, Camera Deputatilor este for decizonal.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
Visul bucureștenilor aproape de realitate: metrou în Drumul Taberei
Setari Cookie-uri