5.000 de euro. Aceasta este valoarea unei burse de excelenta pe care orice tanar care a castigat olimpiade internationale o poate obtine, cu conditia ca la finalizarea studiilor sa ramana in Romania si sa lucreze in domeniul cercetarii. Pe langa acesti bani, cei care opteaza pentru o astfel de bursa mai pot primi inca 12.000 de euro, in functie de rezultate. Desi sumele nu sunt de neglijat, ministrul Educatiei sustine ca de trei ani, de cand se acorda aceste burse, tinerii din tara noastra nu se inghesuie sa aplice pentru ele, potrivit Digi24.

Invatamantul romanesc nu se poate lauda cu prea multe imbunatatiri, ci din contra, rezultatele elevilor de liceu din ultimii ani arata un declin major al nivelului de pregatire. Iar acest lucru se reflecta puternic si in numarul de elevi inscrisi in invatamantul superior, care s-a redus la mai putin de jumatate pe parcursul a cativa ani.

Astfel, 2007 a fost ultimul an cu crestere, atunci inregistrandu-se un numar de peste 907.000 de inscrisi la facultate, pentru ca mai apoi, scaderile sa se inregistreze de la an la an. Ulterior, numarul studentilor s-a diminuat la 891.000 inscrisi de la facultate in 2008, apoi la 775.000 in 2009, pentru ca in 2014 sa ajunga la putin peste 410.000 de studenti inscrisi in invatamantul universitar de licenta.

"Cred ca principalul motiv al scaderii numarului de studenti este gradul scazut de promovabilitate la Bacalaureat, ceea ce ne arata ca factorul uman este de calitate din ce in ce mai slaba. Situatia este la fel de dramatica daca ne uitam si la numarul tinerilor care termina facultatile, cifra mult mai mica decat a celor care s-au inscris", a declarat pentru wall-street.ro Daniel Armeanu, profesor universitar in cadrul Facultatii de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori din cadrul ASE.

Citeste si:
Aprecierea yenului și scăderea prețului petrolului prăbușește...
CORONAVIRUS | Bursele...
Sursa foto: Katy Spichal, Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
Cel mai mare diamant din România, adjudecat la 46.000 euro
Setari Cookie-uri