Producatorii si comerciantii de tigari vor majora semnificativ preturile tigarilor si vor cauta solutii alternative, precum vanzarea de tigari electronice si alte tipuri de dispozitive, pentru a evita falimentul, dupa interzicerea fumatului in spatiile publice, estimeaza analistii KeysFin.

"Consumul domestic nu va fi de ajuns pentru a acoperi impactul noilor interdictii, astfel ca, in prima faza, estimam o crestere semnificativa a preturilor tigarilor. Pe de alta parte, asistam deja la o reorientare a producatorilor si comerciantilor catre solutii alternative, precum vanzarea de tigari electronice si alte tipuri de dispozitive. Nu este exclus, in contextul masurilor prohibitive care vor intra in vigoare in martie, sa asistam la o regandire a promovarii consumului de tigari prin dezvoltarea unor spatii de fumat alternative, in aer liber, care sa respecte legislatia in vigoare", au declarat analistii KeysFin, conform Mediafax.

Acestia amintesc de solutia lansata pe internet privind constructia unor cladiri cu ziduri circulare, in conditiile in care legea prevede interzicerea consumului de tigari in locatii cu cel putin doi pereti si acoperis.

"Industria tutunului din Romania a fost lovita in plin de toate restrictiile impuse in ultimii ani. Datele raportate la Registrul Comertului si Ministerul Finantelor arata ca cifra de afaceri a producatorilor si comerciantilor de tigarete din Romania a scazut la jumatate in ultimii patru ani, de la 2,26 miliarde de lei in 2010 la 949 milioane de lei, in 2014. Interesant este ca profitabilitatea sectorului a urmat un trend total diferit. Daca in 2010, cele 15 companii intregistrate in Romania raportau un profit de 31,4 milioane lei, in 2014, cele 17 firme care au raportat date financiare anuntau un nivel de profitabilitate de 48,8 milioane lei", noteaza sursa citata.

Situatia poate fi explicata prin evolutia pretului tigarilor si masurile luate de producatori si comercianti in ultimii patru ani.

"Dupa un record negativ de profitabilitate, de 24,8 milioane de lei in 2011, firmele au inteles ca este timpul sa ia masuri de restructurare, iar efectele acestora s-au vazut in anii urmatori. Industria tutunului a urmat trendul crizei economice, reusind sa isi mentina marja de castig, in ciuda prabusirii cifrei de afaceri", arata reprezentantii fimei.
Analiza KeysFin arata ca cele mai importante firme din industria tutunului din Romania sunt JTI International Manufacturing, British American Tabacco, Philip Morris Romania, China Tabacco International si Rom Ital. Impreuna, acestea au realizat in 2014 o cifra de afaceri totala de 947,5 milioane de lei.

Cel mai important jucator este JTI, cu afaceri de 545,2 milioane de lei si 260 de salariati, urmat de British American Tabacco cu 179,1 milioane lei si 560 de angajati si Philip Morris Romania cu 165,9 milioane lei.
Potrivit analistilor de la KeysFin, datele reprezinta doar o fotografie a unei piete in care evaziunea si contrabanda inregistreaza inca valori importante.

"Exista inca un comert important de tigari de contrabanda, aduse din tarile din jur, dar si un consum de tigari nefiscalizate, a carui valoare este de peste 20 % din piata. Potrivit unui studiu independent Novel Research, una din sase tigarete vanduta in Romania este de contrabanda. De mentionat ca datele studiului se bazeaza strict pe informatii de la consumatori", spun expertii.

Datele statistice arata ca, dintr-un pachet de 20 de tigari vandut legal, 12 tigarete reprezinta echivalentul accizelor, 4 tigarete - TVA, iar restul profitul producatorului si al comerciantului. Astfel, din pretul final platit de un fumator pentru un pachet de tigarete comercializat legal, 80% reprezinta bani care intra la bugetul de stat.
"Intrarea in vigoare a legii fumatului va influenta, astfel, si incasarile la bugetul de stat. Pe de alta parte, restrictiile isi vor regasi efectele pozitive, pe termen mediu si lung, in starea de sanatate a populatiei. Iar acest lucru va duce la o scadere a cheltuielilor medicale generate de efectele consumului de tutun", afirma KeysFin.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri