Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) va scoate la concurs in acest an 1.005 posturi. Finantarea acestor locuri de munca se face de la bugetul de stat.

Acest proces ar trebui derulat in cel mult cinci luni, pentru a nu se pierdere finantarea, lucratorii din sistem avand suspiciunea ca la rectificarea bugetara din luna august fondurile vor fi directionate in alte sectoare.

„Toate posturile care nu vor fi angajate in proceduri de concurs, din cele 1005 finantate, vor fi pierdute, pararea noastra. Nimic din ce avem acum "de bine" in buget nu este rezultatul vreunui demers al conducerii actuale a Ministerului Justitiei”, potrivit Sindicatului National al Lucratorilor din Penitenciare (SNLP).

In cazul in care vor fi ocupate toate posturile, ANP si-ar rezolva doar pe jumatate problema cu lipsa personalului, avand in vedere ca la sfarsitul anului trecut avea vacante peste 2.400 de locuri de munca.

In 2015, ANP a avut un buget de 1,03 miliarde de lei, mai mare cu aproape 9% fata de 947 milioane de lei in 2014. Aproape 70% din buget este alocat cheltuielilor de personal.

Nevoie de angajati

Potrivit raportului de activitate al ANP pentru 2015, in sistemul penitenciar lucrau peste 12.600 de persoane, in timp ce organigrama prevedea putin peste 15.000 de posturi. Rezulta astfel ca in sistemul penitenciar exista la sfarsitul anului trecut un deficit de 2.400 de posturi.

Cei mai multi angajati din sistem se ocupa de siguranta detinerii, respectiv aproape 8.000 de persoane.

„Ne temem de ce va fi in 2017, avand in vedere ca bugetul va fi facut de un ministru care apreciaza ca suntem prea multi, prea bine platiti si ca nu mai trebuie construite penitenciare noi. Dar in mod sigur nu ne vom lasa calcati in picioare fara sa luptam”, arata SNLP.

In vederea ocuparii celor 1.005 posturi, ANP va avea in vedere si absolventii din acest an ai institutiilor de invatamant specifice sistemului. Pentru a limita turismul intern, SNLP mentioneaza ca este posibila includerea clauzei obligatorii pentru candidati de a ramane cel putin cinci ani in unitatea pentru care au optat.

„Dinamica resurselor umane este mare in sistem si chiar se va accelera in 2016 si in anii urmatori prin pensionari si ca rezultat al concursurilor. Plaja mare de posturi scoase la concurs va genera implicit vacantarea altor posturi in urma miscarilor interne”, precizeaza SNLP.

Cele mai multe posturi vacante in sistemul penitenciar din Romania se inregistreaza in randul gardienilor (928), economico-administrativ (469), personalului medical (422 de locuri de munca), si in sectorul reintegrarii sociale (362), reiese din raportul anual pe 2015 al ANP.

Luni, 29 februarie 2016, erau private de liberate aproximativ 28.200 de persoane.

Sursa foto: mediafaxfoto.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri